HR in het MKB speelt een sleutelrol in het ondersteunen van werknemers bij hun financiële gezondheid. Het aanpakken van hun financiële stress draagt bij aan de tevredenheid en vitaliteit van medewerkers, en vermindert ook de risico’s van stressgerelateerd ziekteverzuim. Niet alleen werkgevers willen daar in 2025 meer werk van maken, ook werknemers hebben goede voornemens over hun huishoudboekje.
Financiële gezondheid staat hoog op de agenda voor 2025. Een kwart van de werknemers, ruim de helft van het MKB (54%) en 66% van de zzp’ers wil zich komend jaar meer richten op hun privé- en bedrijfsfinanciën. Dit is niet zonder reden: maar liefst 75% van de Nederlanders ervaart financiële stress, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Nationale Nederlanden.
Werkgevers spelen een cruciale rol in het verlichten van deze druk, bijvoorbeeld door betere pensioenvoorlichting te bieden. Ook fysieke en mentale gezondheid blijven prioriteiten voor het komende jaar.
Goede voornemens van werknemers
Werknemers hebben goede voornemens om meer grip te krijgen op hun financiële toekomst. Ze willen vaker sparen, minder uitgeven en geld reserveren voor later. Toch worstelt 75% van de particulieren met financiële stress, waarbij jongere generaties zoals Gen Z het zwaarst getroffen worden. Deze groep heeft niet alleen vaker schulden, maar ervaart ook meer onzekerheid door inflatie en onverwachte uitgaven.
Bijna 15% van de ondervraagden geeft aan dat deze stress hun dagelijks leven sterk beïnvloedt. Opvallend is dat Gen Z vaker kiest voor alternatieve manieren om financiële zekerheid op te bouwen, zoals beleggen en investeren in cryptovaluta.
Zzp’ers: pensioenopbouw blijft een uitdaging
Bij zzp’ers ligt de focus in 2025 op het opbouwen van pensioenvermogen, iets wat bijna 50% van hen als doel stelt. Dit is niet zonder reden: meer dan 40% van de zzp’ers heeft momenteel geen pensioen opgebouwd.
Financiële stress treft ook deze groep hard; 80% geeft aan hier regelmatig mee te kampen. Onregelmatige inkomsten, economische onzekerheid en het ontbreken van pensioenvoorzieningen spelen hierbij een grote rol.
Mkb: focus op financiële vitaliteit van medewerkers
Voor het mkb staan omzetgroei en medewerkerstevredenheid centraal. Twee op de drie mkb-ondernemers erkennen daarnaast het belang van financiële vitaliteit onder hun medewerkers. Pensioenvoorlichting wordt steeds meer gezien als een middel om financiële stress te verminderen en daarmee werknemerstevredenheid te verhogen. Toch is 60% van de werknemers neutraal of zelfs ontevreden over de informatievoorziening rondom hun pensioenregeling.
Werkgevers en HR-professionals realiseren zich dat financiële stress niet alleen invloed heeft op de tevredenheid, maar ook kan leiden tot ziekteverzuim. Initiatieven zoals betere pensioencommunicatie en begeleiding kunnen bijdragen aan een gelukkiger en gezonder personeelsbestand.
Gerichte ondersteuning voor pensioenplanning
Volgens Gerard van Rooijen, directeur Nationale-Nederlanden Pensioen, is persoonlijke begeleiding essentieel om werknemers te helpen bij belangrijke financiële beslissingen. "Het onderzoek laat zien dat financiële stress een sluimerend probleem is. Voor werknemers is het cruciaal dat zij toegang krijgen tot persoonlijke pensioenvoorlichting." Voor het mkb, introduceert de verzekeraar daarom een 'pensioen-apk'.