Inkomensverschillen nemen nauwelijks toe
Economie groeit in 2007 het sterkst sinds zeven jaar.
Ondanks de ophef over topinkomens en bonussen, zijn de inkomensverschillen in Nederland sinds de jaren tachtig nauwelijks veranderd. Ook in vergelijking met andere Europese landen is de ongelijkheid in Nederland nog altijd laag. Dat meldt het
CBS in de publicatie
De Nederlandse economie 2007. Daarin staat ook dat 2007 de grootste economische groei te zien gaf sinds zeven jaar.
Nederland profiteerde van de opkomst van China als economische grootmacht. Veel Chinese producten worden hier na een korte bewerking doorgevoerd naar andere Europese landen. Van concurrentie uit China heeft Nederland in tegenstelling tot menig ander Europees land niet zo veel last, omdat het Chinese exportpakket nauwelijks overlapt met het Nederlandse productiepakket.
Ontwikkeling inkomens
De inkomens van alleenstaanden, eenoudergezinnen en 65-plussers zijn relatief laag, aldus het CBS. Maar het statistisch bureau beschrijft ook dat de Nederlandse huishoudens tussen 2003 en 2006 meer geld uitgaven dan er binnenkwam. Dat deden ze door bijvoorbeeld hypotheken te nemen op de overwaarde van hun huizen en door de waardestijging van aandelen te benutten.
Net als in 2006, groeide de economie in 2007 sterk. De uitvoer nam toe en er waren meer investeringen. Omdat meer mensen werkten voor betere lonen, en door de goede prestaties van zelfstandigen, hadden huishoudens in 2007 fors meer te besteden. Het aantal openstaande vacatures bereikte een recordhoogte.
Lage inflatie
Na de piek in 2001 bleef de inflatie in de periode 2004-2007 relatief laag. Deze lage inflatie werd vooral veroorzaakt door een afname van de loonkosten per eenheid product. Door de aanhoudende spanning op de arbeidsmarkt en de stijgende grondstofprijzen liep de inflatie in de eerste helft van 2008 wel weer op.