Werkgevers komen te makkelijk weg met het onderbetalen van uitzendkrachten. Daarom moeten er hoge boetes komen, vindt vakbond FNV. 'De Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) moet veel meer bevoegdheden en capaciteit krijgen om arbeidsuitbuiting aan te pakken.'
Een integrale aanpak van schijnconstructies, kan alleen als de Inspectie SZW, Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en UWV samenwerken, stelt Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV.
Controle versnipperd
De controle van werkgevers en opdrachtgevers is in Nederland versnipperd en wetten kennen veel uitzonderingen. Daarom pleit de vakbond voor een integrale aanpak waarmee valsspelers op de arbeidsmarkt effectiever worden aangepakt. Volgens de FNV willen fatsoenlijke werkgevers dit ook.
Mariëtte Patijn: “Veel Nederlandse vakkrachten worden onderbetaald of verliezen hun werk doordat bedrijven via allerlei constructies goedkopere arbeid halen van 1000 kilometer verderop. Die race naar beneden moet stoppen.”
Oneerlijke bescherming
Daarnaast vindt FNV dat werkgevers onterecht worden beschermd tegen controles van bijvoorbeeld de Inspectie SZW. Zo kondigt de Inspectie vooraf aan dat er een controle komt. “Foute werkgevers verdoezelen dan snel wat ze fout doen en leggen hun werknemers vooraf het zwijgen op.”
Onder druk van FNV en de Wet Aanpak Schijnconstructies heeft een aantal bedrijven hun opdrachtgeversverantwoordelijk genomen. Ze zijn met de FNV tot oplossingen gekomen nadat er in hun keten onderbetaling was geconstateerd door de vakbond.
Cao naleven
De ‘cao-politie’ van FNV (Handhaving en Naleving) heeft ruim 4000 werknemers gesproken. Daaruit zou blijken dat werkgevers miljoenen verdienen aan schijnconstructies. Door cao-ontduiking zijn ze vaak 15 tot soms wel 30 procent goedkoper uit. Ook de staat loopt door schijnconstructies miljarden euro's aan loonbelasting mis.