Internationale student blijft vaker in Nederland wonen en werken

Vijf jaar na hun afstuderen, woont een kwart van de internationale studenten nog in Nederland. Vooral internationale studenten in de sectoren techniek, onderwijs en zorg, vinden relatief vaak werk in ons land. Masterstudenten blijven vooral vaker, als zij hun bachelor ook in Nederland hebben gedaan.

Onlangs afgestudeerde studenten uit het buitenland, blijven steeds vaker plakken op de Nederlandse arbeidsmarkt: van de internationale studenten met een diploma in 2017 was een jaar later 40% nog in Nederland, bij het cohort 2022 is dit al gestegen naar 57%. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Steeds meer internationale studenten blijven hier
De toename in het aantal blijvende internationale afgestudeerden wordt vooral veroorzaakt door de meest recente cohorten (2018–2023). Waar de blijfkans van eerdere cohorten een jaar na afstuderen nooit boven de 44% uitkwam, stijgt het percentage vanaf 2018 elk jaar verder: van 49% in 2018 tot 57% in 2022. Als dit zo blijft, kan dit na vijf jaar doorgroeien naar 35 à 40 procent.

Binnen de groep internationale afgestudeerden zijn er duidelijke verschillen. Masterstudenten die ook hun bachelor in Nederland hebben afgerond, blijven vaker. Van hen woont 30% vijf jaar na afstuderen nog in Nederland, tegenover 25% van de masterstudenten zonder Nederlandse bachelorachtergrond. Zij zijn vaak al beter geworteld, spreken de taal en hebben hier een netwerk opgebouwd.

Tekortsectoren trekken blijvers
Afgestudeerden in de sectoren techniek, zorg en onderwijs vinden relatief vaak werk binnen hun eigen vakgebied:

  • Zorg: 74% werkt na vijf jaar in de sector overheid, onderwijs of zorg.
  • Onderwijs: 95% blijft binnen dezelfde sector werkzaam.
  • Techniek: het aandeel dat na een jaar blijft is gestegen naar 65%, een toename van 12 procentpunt ten opzichte van tien jaar geleden.
  • Gezondheidszorg: de blijfkans is gegroeid van 33% naar 48%.
  • Onderwijs: als enige sector daalt hier de blijfkans licht, naar 39%.

    Internationale afgestudeerden vestigen zich vooral in:
  • Groot-Amsterdam (37%)
  • Rijnmond en Haaglanden (beide 10%)
  • Midden-Utrecht (8%)
  • Zuidoost-Brabant/Eindhoven (7%)

Blijvers met een technische achtergrond kiezen relatief vaak voor Eindhoven, terwijl landbouwafgestudeerden zich vestigen in de FoodValley-regio (o.a. Wageningen). Andere studierichtingen trekken vooral richting Amsterdam. Ook de herkomstinstelling speelt een rol. Afgestudeerden uit Eindhoven blijven het vaakst: 49% woont vijf jaar na afstuderen nog in Nederland. Delft volgt met 39%, Utrecht met 36%.

Niet-Europese studenten blijven vaker
Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) blijven twee keer zo vaak als hun Europese collega’s: 39% versus 20% vijf jaar na afstuderen. Van de niet-EER-blijvers heeft 82% werk gevonden, bij de EER-blijvers is dit 78%.

Blijvers beginnen vaak met een lager salaris dan hun Nederlandse collega’s, maar dit verschil neemt na verloop van tijd af. Sterker nog, internationale afgestudeerden met een hbo- of wo-diploma verdienen vijf jaar na hun afstuderen meer dan de €65.000 per jaar van hun Nederlandse tegenhangers.
Zo kijgen internationale hbo’ers 4,4 procentpunt meer salaris en ontvangen wo’ers een inkomen dat wel 7,5 procent hoger is dan hun Nederlandse collega's.

HANDIGE TOOLS VOOR HR: Doe het samen met HR TOOLS & EXTRA'S

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 310 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?