Jong talent ontdek je niet door een cv te bekijken

Werkgevers staan in de rij voor jonge talenten, maar gebruiken niet de juiste selectiemethoden om de besten binnen te halen. Ze willen graag mensen met specifieke kennis, maar focussen vooral op soft skills. Verder gebruiken ze ouderwetse, subjectieve selectiemethoden en laten bewezen recruitment-instrumenten links liggen. Slechts één op de vijf HR-professionals is ervan overtuigd, dat ze de beste jonge talenten selecteren.

Dat zijn uitkomsten van de SHRM/Mercer Entry-Level Applicant Job Skills Survey, een onafhankelijk onderzoek naar recruitment van jonge talenten.

Gebruik van subjectieve selectiemethoden
HR-afdelingen die jonge talenten werven, vertrouwen te veel op de instrumenten die ze altijd al gebruiken bij de recruitment van personeel:

  • beoordeling van de sollicitatiebrief (87%),
  • beoordeling van het cv van de kandidaten (86%) en
  • het houden van sollicitatiegesprekken (95%).

Dit is des te opmerkelijk, omdat bijna de helft van de HR-professionals niet echt vertrouwt op de juiste beoordeling van cv’s en sollicitatiebrieven/-mails. Dat gevoel is terecht, want de onderzoekers wijzen er nog maar eens op dat het beoordelen van cv’s en sollicitatiebrieven een subjectieve methode is. Het gevolg kan zijn, dat werkgevers daardoor bekwame talenten over het hoofd zien, terwijl kandidaten banen mislopen waarvoor ze wel geschikt zijn.

Er zijn effectieve en objectieve instrumenten
Werkgevers kunnen beter effectieve selectiemethoden gebruiken, die objectieve beoordelingen geven over kandidaten. Maar uit het onderzoek komt naar voren, dat nog niet de helft van de bedrijven (42%) selectietesten gebruikt voor recruitment van jonge talenten. Dat is jammer, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze methode, samen met gestructureerde selectiegesprekken, de beste voorspeller is van uiteindelijke prestaties op de werkplek.

Verder laten veel organisaties specifieke assessmentmethodieken links liggen. Een minderheid gebruikt maar
  • een persoonlijkheidstest (13%),
  • een test voor het cognitieve vermogen (10%) of een
  • online jobsimulatie (2%).
Er is dan ook meer innovatie nodig om de huidige generatie jonge talenten voor de organisatie te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van online games waarmee skills in kaart worden gebracht, het online oplossen van ingewikkelde vraagstukken of het meten van reacties in realistische simulaties.

Bekend, maar toch goed
Er is een tijd geweest, dat je gewoon bij een timmerman langsging met de vraag of er werk was. Die liet je dan vervolgens een kastje in elkaar zetten. Als het resultaat beviel, kon je aan de slag. Veel HR-professionals vertrouwen terecht nog op dit principe. Want bijna de helft (47%) beschouwt de ervaringen met trainees en stagiairs als zeer belangrijk om te bepalen of jong talent geschikt is.

Maar ook een baan naast de studie, is belangrijk. Want 39 procent van de HR-professionals beschouwt die werkervaring als zeer relevant. Dat is dus goed nieuws voor jonge talenten die geen exclusief traineeship konden bemachtigen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?