Jonge financials willen liever opleiding dan meer loon
Financiële doorstarters met drie jaar ervaring zijn schaars.
Financieel personeel met enkele jaren werkervaring is schaars geworden. Startende HBO’ers stromen na zo’n drie jaar door, waardoor een tekort ontstaat. Het heeft weinig zin om deze jongeren te paaien met een hoger salaris of een vette bonus, want deze jongere generatie heeft liever een goede vakopleiding. Dat blijkt uit het onderzoek
Salary & Benefits Guide 2006-2007 van het financieel detacheringsbureau Accountemps en financieel werving- en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting.
De schaarste onder ‘financials’ is het grootst bij de doorstartfuncties. Financiële HBO-ers willen na twee tot drie jaar doorgroeien naar een andere functie terwijl zij door hun specialistische kennis zeer waardevol zijn voor een bedrijf. Hierdoor ontstaat er een gat aan de onderkant van de markt, blijkt uit het onderzoek.
Voor de jongere generatie financiële professionals wordt een opleiding als grootste stimulans gezien. Zij hoeven niet persé te groeien in de hoogte maar des te meer in de breedte. Dit maakt het probleem groter omdat de spoeling van echte specialisten daardoor steeds dunner wordt.
Oudere financieel specialisten zijn nog wél blij met een bonus. Ondanks dat het aantal bonussen blijft stijgen, ontvangt 61% van de Nederlandse financiële professionals geen bonus. Internationaal gezien ontvangt 51% van de financiële professionals geen bonus. Vroeger waren bonussen nog voorbehouden aan de directeur, maar tegenwoordig krijgen ook middelmanagers en mensen met minder ervaring een bonus.
Overige arbeidsvoorwaarden
Andere secundaire arbeidsvoorwaarden die de professionals ontvangen zijn flexibele uren, doorgroeimogelijkheden en extra vakanties. De ondervraagden noemen ook vergoeding van ziektekosten, een pensioenregeling en reiskostenvergoeding vaak als secundaire arbeidsvoorwaarden. De reiskostenvergoeding is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt door de overheid gestimuleerd.