Jongste werknemer wil droombaan met zekerheid en aanzien

Langzamerhand moeten werkgevers rekening gaan houden met de wensen van generatie Z, geboren rondom het jaar 2000. Wat zijn de dromen van deze generatie? Ze zijn gericht op geld verdienen, maar wie ze als geldwolven neerzet doet de jongeren van nu tekort.

YoungCapital, recruitmentspecialist voor jong talent en onderzoeksbureau Motivaction hebben Nederlandse Gen Z’s tussen de 15 en 17 jaar ondervraagd over hun toekomstdromen.

Vastberaden om droombaan te bemachtigen
Generatie Z wil gewoon geld verdienen, maar wie jongeren als geldwolven neerzet, is kortzichtig. De Nederlandse jongeren t/m 17 jaar dromen van veel meer dan dat. Ze zijn vastberaden om hun droombaan te bemachtigen, en daarom is 93% hier nu al actief mee bezig.

Tweederde (64%) doet dit door het volgen van een opleiding/studie en 23% door praktijkervaring op te doen. Want ze weten dat de vereiste ervaring van levensbelang is.

Baan bij multinational of ondernemer
Een droombaan is voor een derde van de onderzochte jongeren een vaste baan bij een multinational. Een kwart wil aan de slag als zelfstandig ondernemer. Het moet in ieder geval een plek zijn waar ze zich met hun passie kunnen bezighouden.

Als ze het dan toch voor het zeggen hebben, kiest 53% voor een bedrijf dat ook nog een steentje bijdraagt aan een betere wereld, en 46% voor een bedrijf dat innovatief is. Maar vooral belangrijk is dat ze straks een baan hebben met leuke collega’s (volgens 84%) waar ze zichzelf als professional verder kunnen ontwikkelen (77%).

Gen Z gaat voor geld en zekerheid
Waar millennials plezier in hun werk verkiezen boven geld en gaan voor losse en wisselende contracten, gaat 81% van Gen Z voor een baan die ze zekerheid biedt en veel aanzien heeft (33%). Ook is voor meer dan de helft van Gen Z (namelijk 60%) veel geld verdienen zéér belangrijk.

Ze willen een baan waarbij ze veel vrijheid hebben om het werk volgens eigen ideeën in te richten (81%). De helft van de jongeren vindt het belangrijk om werktijden helemaal zelf te bepalen. Vier van de tien (43%) is bereid zijn woonplaats op te geven voor een droombaan. Maar werk gaat niet boven alles. Slechts 3% zou een liefdesrelatie opgeven en ook vrienden gaan voor het werk.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?