Het laten uitvoeren van praktische opdrachten of werkproeven stelt kandidaten in staat om hun vaardigheden direct te demonstreren. Dit is een effectieve manier om te beoordelen of iemand geschikt is voor de specifieke taken van de functie.
Het voordeel van deze methodiek is dat die laagdrempelig is en goedkoop. Bovendien ziet u de kandidaat direct in de daadwerkelijke toekomstige werkomgeving, in plaats van in een assessment center. Een praktijkproef werkt in het bijzonder goed in praktische functies, terwijl analytische of leiderschapscapaciteiten beter getoetst kunnen worden met een assessment. Maar ook dan kan het interessant zijn om de kandidaat (daarnaast) ook te zien optreden in de praktijk, op de werkvloer.
Zowel het assessment als de praktijkproef hebben een grote voorspellende waarde voor het toekomstig functioneren. Dat is in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgesteld. En in de HR-praktijk worden deze selectie-instrumenten zeker ook wel toegepast.
Het is dus helemaal niet gek om een geschikte kandidaat te vragen om eens ‘een dagje mee te draaien’. Wel is het aan te bevelen om vooraf duidelijke criteria vast te stellen waarop u de kandidaat beoordeelt op geschiktheid.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.