Politieke oppositiepartijen zien veel gemiste kansen in de Rijksbegroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Werkgevers zijn enthousiast en steunen de lastenverlichting op arbeid. De vakbonden vinden dat de plannen van het kabinet de verschillen tussen mensen te veel vergroten. Ook eisen zij meer aandacht voor de werkgelegenheid met ‘echte’ banen.
De Rijksbegroting voor 2016 zou een ‘feestbegroting’ zijn, omdat het eindelijk weer beter gaat met de economie. Het kabinet geeft inderdaad 5 miljard euro terug aan werkenden, die hun koopkracht volgend jaar ook flink zien stijgen. Maar veel politieke partijen en organisaties hebben ook kritiek. Veelgehoorde klacht is dat het kabinet veel te weinig doet om de werkloosheid aan te pakken.
Werkgevers: kabinetsplannen ondersteunen de groei
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn positief over de begroting die het kabinet presenteerde. Volgens de werkgevers ondersteunt het kabinet met zijn plannen de herstellende groei en werkgelegenheid.
De lastenverlichting van 5 miljard euro vinden de ondernemingsorganisaties ‘een goede maar ook hoognodige eerste stap na jaren van forse lastenverzwaringen’. Het kabinet moet de komende jaren verder gaan met meer lastenverlichting, vinden de werkgevers, om ‘de investeringsruimte, de exportpositie en het innovatief vermogen van Nederland verder uit te bouwen’.
FNV: verschillen tussen mensen worden groter
Nederland’s grootste vakbond FNV vindt dat de begroting voor 2016 de verschillen vergroot tussen werkenden en niet werkenden en tussen arme en rijke mensen. De FNV wil dat bedrijven, die hun winsten de laatste 15 jaar hebben zien verdubbelen (100 miljard in 2000, 180 miljard in 2014), meer winstbelasting gaan betalen. Het extra geld kan dan ten goede komen aan de bevolking.
De FNV heeft een looneis gesteld van 3 procent, waardoor de toenemende inkomensongelijkheid kan worden bestreden. Daarnaast wijst de vakbond op het ‘onaanvaardbaar hoge’ aantal van 600.000 werkloze mensen, waarvan er veel langdurig werkloos zijn. Volgens de FNV doet de overheid zelf ook te weinig bij het terugdringen van onzeker werk en moet het mensen ‘echte banen aanbieden’.
CNV: meer werkgelegenheid en niet tornen aan de WW
Het gaat beter met de economie, maar de banen blijven uit en daarmee kan niemand tevreden zijn, stelt vakbond CNV. Het kabinet kan en moet daar meer aan doen en moet werkgelegenheid centraal stellen. Want als het herstel echt zo sterk is als het kabinet zegt, kan het volgens de vakbond niet zo zijn dat er 600.000 mensen thuis zitten.
Verder moet het kabinet van de CNV ‘stoppen met het tornen aan de WW’. Zo moet het kabinet de reparatie van het derde WW-jaar, zoals in het sociaal akkoord is afgesproken, spoedig mogelijk maken. Ook moet het dagloonbesluit voor de WW, waardoor flexwerkers veel minder WW-uitkering krijgen, ‘zo snel mogelijk van tafel’.
Kamerleden oppositie zijn kritisch
SP-leider Emile Roemer stelt dat ‘het niet de verdienste van het kabinet is dat de economie aantrekt’, maar dat dit komt door de lage prijs van de euro waardoor de export toeneemt. De SP pleit voor een betere inkomensverdeling en meer aandacht voor de positie van het MKB. Zo wil de partij dat de BTW omlaag gaat.
Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 vindt dat het kabinet een kans mist bij de aanpak van de werkloosheid. Verder wil de partij een echte hervorming van het belastingstelsel met aandacht voor vergroening.
GroenLinks en ChristenUnie vinden dat het kabinet te weinig urgentie geeft aan de opvang van vluchtelingen. Ook vinden deze partijen dat het kabinet te weinig zorg heeft voor het milieu. De CU vraagt ook aandacht voor ‘vergeten groepen die we in de begrotingen niet terugzien, zoals mantelzorgers’.
Ook de PVV vraagt primair aandacht voor vluchtelingen, maar dan op een andere manier. PVV-leider Wilders stelt dat hun komst ‘de grootste bedreiging vormt sinds de Tweede Wereldoorlog’. Verder zag de partij niets interessants in de begroting.
CDA-leider Sybrand Buma steunt de lastenverlichting, een punt waar de partij al jaren op hamert, maar wel vindt hij dat die ‘beter geïnvesteerd had kunnen worden in langdurig economisch herstel’. Ook vindt het CDA dat het kabinet ‘onvoldoende doet om 600.000 mensen aan een baan te helpen".
Coalitiepartijen zijn wel tevreden
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is tevreden over de kabinetsplannen voor 2016, maar de VVD vindt ook dat het kabinet een stap moet zetten bij de aanpak van de werkloosheid. ‘Want de crisis is voorbij, behalve voor wie geen baan heeft’.
Volgens Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA zijn de kabinetsplannen evenwichtig, met de nodige aandacht voor klimaat en energie. Hij bestrijdt dat het een feestbegroting zou zijn. ‘Er moet nog hard gewerkt worden, zodat mensen ook merken dat het beter gaat. Daarbij is het niet alleen genoeg om alle mensen aan een baan te helpen’.
Met een abonnement op HR Tools & Extra’s blijft u bij! |
|
|
Duizenden HR-professionals maken al gebruik van onze praktijkgerichte HR-instrumenten. |
Kijk hier voor een overzicht van onze handige HR-tools |