Voor 7500 euro kennis inkopen bij onderzoeksinstellingen en universiteiten.
Minister Brinkhorst (EZ) presenteert na de zomer een 'kennisbon' waarmee bedrijven uit het MKB kennis kunnen inkopen bij universiteiten en kennisinstituten. De bon heeft een waarde van 7500 euro.
Het Innovatieplatform heeft hiertoe besloten in een bijeenkomst van 7 juli.
Volgens Brinkhorst is het voor de ontwikkeling van de Nederlandse kenniseconomie van groot belang dat ook het midden- en kleinbedrijf (MKB) innoveert. Bij hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen als TNO is veel kennis beschikbaar die voor het MKB van waarde kan zijn. Door een gebrek aan samenwerking blijft die kennis nu vaak onbenut.
Met de kennisbon, of innovatievoucher, kunnen ondernemers - alleen of in samenwerking -kennis bij de instellingen 'inkopen' of een nieuwe onderzoeksvraag uitzetten.De kennisaanbieder levert de voucher in bij SenterNovem en krijgt ervoor uitbetaald. In feite werkt de innovatievoucher op dezelfde wijze als een boekenbon.
De eerste honderd kennisbonnen worden in oktober 2004 uitgereikt. Het experiment duurt een jaar. Bij succes zal de kennisbon door het ministerie van Economische Zaken definitief worden ingevoerd.
Uitwisseling
In september start het kabinet in samenwerking met het Innovatieplatform ook een aantal experimenten om de uitwisseling van onderzoekers tussen kennisinstituten en bedrijven te vergroten. Het Innovatieplatform heeft hiervoor eerder dit jaar een eerste voorstel gedaan: de Casimir-regeling.
Doel van de regeling is de uitwisseling van onderzoekers te bevorderen. Dit betekent bijvoorbeeld dat onderzoekers van een groot bedrijf een dag in de week gaan werken bij een technische universiteit of dat universiteiten aio's plaatsen in het MKB of bij startende bedrijven.
Redactie Personeelsnet