Het idee om tijdens oplopende werkloosheid het ontslagrecht te versoepelen, valt slecht bij de Nederlandse kiezers. Ook ziet een meerderheid niets in het verlagen van de uitkeringen.
Dat blijkt uit een enquête door TNS Nipo in opdracht van Het Financieele Dagblad. Tweederde van de ondervraagden wijst versoepeling van het ontslagrecht af. Een kwart ziet er wel iets in, maar hiervan is slechts 5% sterk vóór. Alleen bij de VVD staat een - minimale - meerderheid van 51% positief tegenover deze maatregel. Bij alle andere partijen ontbreekt steun.
Politici, bonden en wetenschappers zeggen dat vooral de timing om het ontslagrecht aan te pakken zorgt voor afbrokkelend vertrouwen in deze maatregel. De werkloosheid loopt al maanden op en de economie groeit hooguit marginaal. Zelfs bij hervormingspartij D66, die dit onderwerp al jaren op zijn lijst heeft staan, is nu maar 40% voor en 57% tegen.
Meerderheid ook tegen verlagen uitkeringen
Een andere opmerkelijke uitkomst uit de enquête is dat ruim 60% tegen verlaging van de uitkeringen is. Het beleid van het kabinet Rutte om de overheid te verkleinen krijgt ook geen steun. Bijna de helft van de kiezers vindt dat de overheid meer mensen moet aannemen om eerder uit de crisis te komen, tegen 39% tegenstanders.