Kinderarbeid, onderbetaling en gevaarlijk werk: zo wordt uw maaltijd thuisbezorgd

Nederlandse maaltijd- en flitsbezorgers hebben lak aan de arbeidsomstandigheden van hun personeel. Arbeidsinspecteurs hebben namelijk aanzienlijke overtredingen geconstateerd op het gebied van arbeidsregels en veiligheidsnormen. Bij meer dan 20 incidenten bleken bezorgers onder de wettelijk toegestane leeftijd van 16 jaar te werken, de jongste was slechts 13. Zij moesten onmiddellijke stoppen met hun werkzaamheden, want al sinds 2020 is er een verbod op commerciële maaltijdbezorging door kinderen onder de 16 jaar.

(Foto ter illustratie)

Afgelopen vrijdag ondernam de Nederlandse Arbeidsinspectie een uitgebreide controle in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Breda, Maastricht, Haarlem, Almere en Tiel. Meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven werden gecontroleerd, waarbij talrijke overtredingen aan het licht kwamen.

Inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie Rits de Boer uit zijn bezorgdheid: "We zien bezorgers die slechts twintig euro krijgen voor een avond werken. Dit is ver onder het Nederlandse minimumloon." Op NPO Radio1 zegt De Boer dat het voor jongeren veel veiliger is om vakken te vullen bij een supermarkt. Hij adviseert ouders om goed op te letten.

Contante betaling, onderbetaling en kinderarbeid
Bij meer dan 20 incidenten bleken bezorgers onder de wettelijk toegestane leeftijd van 16 jaar te werken, de jongste was slechts 13. Zij moesten hun werkzaamheden onmiddellijk stopzetten vanwege het verbod op commerciële maaltijdbezorging door minderjarigen, dat sinds 2020 van kracht is.

Daarnaast werden er in drie situaties bezorgers aangetroffen die structureel overwerkten, bijvoorbeeld door te lange werktijden na school of omdat ze te veel dagen achter elkaar werkten. Ook werden 21 personen betrapt die zonder de juiste vergunningen in Nederland werkten, een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Elf werknemers ontvingen contante betalingen, wat verboden is, of werden fors onderbetaald.

Ook overtredingen in dark stores van flitsbezorgers
Veiligheidsovertredingen waren ook wijdverbreid binnen flitsbezorgbedrijven. Inspecteurs merkten op dat zware voorwerpen op hoogte gevaarlijk geplaatst waren, nooduitgangen vaak geblokkeerd waren en werknemers niet goed getraind zijn voor noodsituaties. Deze bedrijven ontvangen waarschuwingen van de Arbeidsinspectie.

De controles werden uitgevoerd in samenwerking met gemeentelijke autoriteiten, politie en de AVIM. Daarbij zijn ook boetes uitgedeeld voor verkeersovertredingen zoals het rijden door rood licht, rijden over het trottoir of onjuist gebruik van een helm.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?