Consumenten en producenten zien de toekomst weer met meer vertrouwen tegemoet en dat wijst op een omslag van de conjunctuur. In 2014 zet het herstel door, maar in 2015 wordt het pas echt beter. Dan krijgen huishoudens na zeven jaar zelfs weer 2,5 procent meer te besteden. Dat meldt de Nederlandsche Bank.
In 2014 zal de economie in Nederland bescheiden groeien, na een krimp van 1% dit jaar. In 2015 trekt de groei aan tot ongeveer 1%. Daardoor zal ook de werkgelegenheid weer stijgen, de eerste toename sinds 2011.
Na zeven jaar van krimp neemt in 2015 bovendien het reëel beschikbaar inkomen weer significant toe. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB, die vandaag zijn gepubliceerd.
We blijven nog even voorzichtig met geld
Sinds de zomer van 2013 heeft de economie de weg omhoog gevonden. Het herstel duurde lang en zal ook eerst nog wel bescheiden zijn. Dat komt vooral doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid voorzichtig zijn met hun geld. In plaats van geld uit te geven, werken ze aan het verdere herstel van hun financiële situatie.
Ontwikkeling Bruto Binnenlands Product, bron: CBS-DNB
Maar het vertrouwen onder consumenten en producenten is flink is toegenomen, de inflatie daalt sneller dan verwacht en de woningmarkt trekt aan. Zo komt er geleidelijk aan weer geld beschikbaar om uit te geven. Doordat de export het nog goed doet, groeit de Nederlandse economie daarom in 2014 met een half procent en in 2015 met bijna een vol procent.
Arbeidsmarkt en inkomen gaan verbeteren
De economische malaise werkt met vertraging door in de arbeidsmarkt. Het aantal mensen met werk krimpt in 2013 naar verwachting met 1,1%. Hierdoor is de werkloosheid inmiddels flink opgelopen. De teller stopt volgend jaar wel, op een werkloosheidspercentage rond 7,4% van de beroepsbevolking.
In 2015 neemt de werkgelegenheid voor het eerst sinds 2011 weer toe, met 0,2%. Ook de koopkracht laat dan eindelijk weer een stijging zien. Want het reëel beschikbaar inkomen gaat dan met 2,5% omhoog, de eerste stijging in zeven jaar.