Krappe arbeidsmarkt vraagt flexibeler arbeidsvoorwaarden

Werkgevers kunnen krapte deels zelf tegen gaan.

Werkgevers zien vier mogelijkheden om de huidige krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, meldt verzekeraar Centraal Beheer. Vooral het flexibel inzetten van arbeidsvoorwaarden is favoriet. Maar dan moeten werkgevers hun arbeidsvoorwaarden wel beter afstemmen op nieuwe wet- en regelgeving, waarschuwt de verzekeraar.

Om de huidige krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, zetten werkgevers vooral in op het bieden van gunstige arbeidsvoorwaarden. Daarnaast hebben zij mogelijkheden om de werknemer meer centraal te stellen en betere verzuimmaatregelen te nemen.

Vier mogelijkheden
De vier mogelijkheden die werkgevers hebben om arbeidsmarktkrapte tegen te gaan, zijn volgens de verzekeraar:

1. Arbeidsvoorwaarden beter bekend maken
Werkgevers moeten beter communiceren over hun arbeidsvoorwaardenpakket, omdat daaruit steeds meer te kiezen valt. Maar slechts de helft van de werknemers zegt voldoende op de hoogte te zijn van de eigen arbeidsvoorwaarden. Werkgevers willen de communicatie wel verbeteren, maar aarzelen ook om hiervoor extern advies in te winnen.

2. Arbeidsvoorwaarden flexibel combineren
Werkgevers willen meer ruimte om bestaande (spaar)regelingen voor werknemers flexibel te combineren. Zestig procent van de werkgevers wil dat de spaarloonregeling en de levensloopregeling worden samengevoegd. De helft wil daarbij eveneens de lijfrenteregeling betrekken.

Voor deze wens hebben de werkgevers wel de politiek nodig, omdat de wet nu nog niet voorziet in het samenvoegen van spaarloon en de levensloopregeling.

3. De werknemer centraal stellen
Ondernemers stellen de klant centraal. Omdat Nederland een diensteneconomie is, hangt de tevredenheid van de klant in hoge mate af van de prestaties van werknemers. Daarom is het verstandig om naast de klant ook de werknemers op een voetstuk te plaatsen.

Uit uitgebreide onderzoeken door Harvard University blijkt er een direct verband te bestaan tussen werknemerstevredenheid, klanttevredenheid én winstgevendheid, stelt Centraal Beheer. Het is daarom belangrijk om de werknemerstevredenheid te onderzoeken en individuele behoeften van werknemers boven water te krijgen.

4. Aandacht voor werknemers die niet ziek zijn
Werkgevers concentreren zich te veel op de vijf procent werknemers die verzuimen. Maar om het bedrif vitaal te houden, moet er juist ook veel aandacht uitgaan naar aanwezige werknemers. Als mensen met plezier aan het werk gaan, vertaalt dat zich in grotere effectiviteit, loyaliteit en klantgerichtheid.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?