Kwart werknemers wordt laag betaald
Salarissen in Nederland lager dan buurlanden.
Nederland kent veel laag betaalde arbeid. In de buurlanden zijn de verhoudingen tussen goed en slecht betaalde werknemers duidelijk gunstiger. Dat concludeert de stichting Loonwijzer, een samenwerkingsverband van onder meer de Universiteit van Amsterdam en de vakcentrale FNV.
Stichting Loonwijzer hield een vergelijkend onderzoek naar de loonverschillen in Nederland en andere landen. De uitkomsten zijn voor werknemers in Nederland niet erg gunstig. Het is volgens de stichting zelfs zo, dat Poolse werknemers liever aan het werk gaan in Duitsland en Engeland. Daar hebben ze een grotere kans hebben op meer salaris.
Veel lager betaalden
Als norm voor ‘laag betaald’ geldt dat het salaris minder bedraagt dan tweederde van het middelloon in een land. In Nederland is op die basis het aandeel lager betaalden 23 procent. Daarmee zit ons land maar net onder een land als Polen, waar 27 procent laag betaald is.
In andere Europese landen is dit aantal lager: in België 18 procent en in Groot-Brittannië 16 procent. In Duitsland is het percentage laag betaalden zelfs slechts de helft van dat bij ons: 12 procent.
Achterstelling vrouwen
Ondanks de verschillen, blijken vrouwen in alle landen twee keer zo vaak laag betaald werk te doen als mannen. En ook hier spant Nederland de kroon. Van de werkende vrouwen in ons land ontvangt 31 procent een laag loon, terwijl het bij de mannen om slechts de helft daarvan gaat: 16 procent.
Opvallend is ook dat de verschillen toenemen naarmate het om langere en voltijd werkweken gaat.