Lastige klus? Benoem een vrouw.
Vrouw eerder benoemd op topfunctie tijdens crisis.
Wanneer een vrouw op een topfunctie wordt benoemd, gebeurt dat nogal eens als de organisatie in zwaar weer zit. Vrouwelijke managers hebben het daardoor een stuk lastiger dan mannen op het zelfde functieniveau. Want in tijden dat het rommelt in de organisatie, is de kans groter dat een manager het niet redt. Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat vrouwen eerder op topposities worden benoemd in ‘buigen-of-barsten-situaties', dan mannen.
Uit het onderzoek, van de universiteit van Exeter, blijkt dat topmannen in crisissituaties eerder geneigd zijn om zware seniorvacatures met vrouwen te vervullen. Daardoor lopen de vrouwen een groter risico om te falen dan mannen in vergelijkbare functies.
Beladen historie
Vrouwen die hun kans willen grijpen op een toppositie, komen zo vaak terecht op managementfuncties met een beladen historie. Hun voorgangers hebben er vaker een potje van gemaakt, waardoor ze onder ongunstige voorwaarden van start moeten gaan. Als het dan fout gaat, blijft het bekende verhaal in stand dat 'vrouwen slechter presteren op de hoogste functies'.
Vrouwen die een eigen bedrijf starten, blijken vaak wel bijzonder succesvol. Dat geeft aan dat vrouwen wel degelijk uit het juiste hout gesneden zijn om leiding te geven. De talenten van dergelijke vrouwen gaan verloren voor organisaties die vrouwen niet benomen in de top van hun organisatie.
Actief beleid
Bedrijven moeten daarom open staan voor de leiderschapskwaliteiten van vrouwen, stellen de onderzoekers. Daar moeten ze dan wel actief beleid voor voeren, omdat er nog steeds veel vooroordelen te overwinnen zijn. Als belangrijkste aanbeveling geldt echter dat vrouwen gelijke kansen moeten krijgen op een benoeming aan de top, en dan niet alleen in tijden van crisis.