Later aanmelden zieke werknemer bij UWV

Minder papierwerk voor werkgevers

De regels voor het melden van zieke werknemers bij het UWV gaan veranderen. Nu moet een zieke werknemer in de dertiende week worden aangemeld, straks hoeft dat pas in week 42. Omdat veel werknemers voor die tijd al weer aan het werk zijn, scheelt dat veel papierwerk. Verder vervalt de verplichte hersteldmelding. De maatregelen gaan in op 1 juli 2008.

De verschuiving van de verplichte ziekmelding scheelt voor het UWV veel uitvoeringskosten. Bovendien sluiten het tijdstip van ziekmelden en de voorlichting door het UWV over re-integratie beter op elkaar aan.

Alerteringsbrief
Nu stuurt het UWV in week 42 aan werkgever en werknemer een zogeheten 'alerteringsbrief'. Hierin wijst het UWV partijen op de verplichte evaluatie van de re-integratie-inspanningen in het eerste ziektejaar en de mogelijkheden voor re-integratie.

In de nieuwe situatie stuurt het UWV de brief in de 44ste week. Hierdoor wordt het proces van ziekmelden verbeterd omdat het tijdstip van de verplichte ziekmelding en de alerteringsbrief van het UWV beter op elkaar aansluiten.

In de huidige praktijk komt het vaak voor dat werkgevers hun werknemers wel ziek melden, maar vervolgens niet meer beter melden. Hierdoor verstuurt het UWV vaak onnodig alerteringsbrieven aan werknemers die alweer beter zijn.

Hersteldmelding
Het afschaffen van de verplichte hersteldmelding zorgt ook voor minder administratieve lasten bij werkgevers. Werkgevers die hun zieke werknemer te laat aanmelden bij het UWV krijgen straks een boete van maximaal 455 euro per werknemer.

Nu moeten werkgevers na twee jaar ziekte nog 70 procent van het loon doorbetalen voor de periode dat zij te laat zijn met ziekmelden.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?