Het vertrek van FNV-voorzitter Agnes Jongerius is nu definief: zij treedt op 23 juni 2012 af. Jongerius krijgt veel waardering voor haar rol in de vakcentrale, maar de verwarring binnen de FNV over de toekomst van de vakbeweging blijft voorlopig wel bestaan.
Het pensioenakkoord zorgde voor grote barsten binnen de FNV die niet meer te lijmen bleken. Jongerius gaf toen aan te zullen vertrekken, zodra de stappen naar vernieuwing waren gezet.
Weg naar vernieuwing
Kwartiermakers onder leiding van Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma hebben de weg naar vernieuwing aangegeven, maar de afzonderlijke bonden hebben nog een jaar om te beslissen of ze zich wel bij de nieuwe vakbeweging willen aansluiten. Of dat gaat gebeuren, is de grote vraag. Want in de vernieuwingsplannen zullen grote bonden zich moeten opsplitsen, zodat zij kleinere bonden niet te veel overvleugelen. Daar lijken de grote bonden maar weinig zin in te hebben.
Gevolg is, dat Nederlands grootste vakcentrale vooral met zichzelf bezig lijkt. Bij belangrijke politieke discussies, bijvoorbeeld over de voorstellen voor hervorming van de arbeidsmarkt mengt de FNV zich minder in het debat dan voor de bestuurscrisis.
Eerste vrouwelijke vakbondsvoorzitter
In 2005 werd Jongerius als eerste vrouw in de geschiedenis van de vakbeweging tot voorzitter van de vakcentrale FNV gekozen. In haar FNV-tijd sluit Jongerius onder meer een belangrijk akkoord rond de WAO, leidt ze als actie-coördinator ruim 300 duizend mensen naar het Museumplein en voert ze het referendum in bij de FNV.
Als voorzitter zorgt Jongerius verder voor vernieuwing door zzp’ers te integreren in de vakbeweging en de oprichting van FNV Jong. Samen met FNV-secretaris Peter Gortzak (die ook op 23 juni aftreedt) geldt zij als één van de architecten van het Pensioenakkoord. Jongerius werkt dit jaar 25 jaar voor de FNV.
Waardering van minister Kamp en werkgevers
Als reactie op het aangekondigde vertrek van Jongerius meldt Minister Kamp (SZW) dat hij ‘veel waardering heeft voor het uithoudingsvermogen en de inzet van Agnes Jongerius. Een vrouw die altijd haar mannetje staat. Tijdens de pensioendiscussie heb ik gemerkt dat mevrouw Jongerius vasthoudend is, en tegelijk de moed heeft ondanks weerstand achter gedurfde beslissingen te blijven staan’. aldus Kamp.
Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, spreekt ook grote waardering uit voor de rol die Agnes Jongerius onder zeer moeilijke omstandigheden heeft gespeeld binnen de vakbeweging. 'Zij was strijdbaar, maar altijd bereid en in staat om op een constructieve manier en op sociaal verantwoorde wijze noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen.' Wientjes wijst daarbij speciaal op de hervormingen in de pensioenen en de regeling voor arbeidsongeschiktheid (WAO).