Lonen groeien veel sterker dan verwacht

Salaris mannelijke P&O-manager stijgt het meest.

Goed nieuws voor werknemers: de lonen stijgen plotseling veel meer dan verwacht. Waar officiële instanties als het CBS en CPB nog uitgaan van een zeer beperkte loonstijging, blijkt uit beloningsonderzoek van adviesbureau Mercer HR-Consulting en salarisverwerker ADP Nederland dat de lonen gemiddeld met wel 3,8% stijgen. Opmerkelijk feit: mannelijke P&O-managers zien hun salaris het meest toenemen, tot wel 21%.

De lonen stegen volgens de Beloningsindex 2006 het afgelopen jaar veel meer dan verwacht. Het onderzoek naar de salarisverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in Nederland, bestrijkt ongeveer 100 verschillende functies van (middel)grote bedrijven en instellingen. Dit jaar namen meer dan 350 organisaties deel aan het onderzoek.

De loonstijging maakt geen korte metten met de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen in dezelfde functie, want de loonstijging gaat gelijk op. Opvallende verschillen zijn er wel in de beloning van accountmanagers (+7,4%), boekhouders (+9,0%) en P&O-managers (+21,4%). Volgens het onderzoek, zijn deze inkomensverbeteringen vooral voor de mannen in deze functies weggelegd.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Het onderzoek biedt een mooi kijkje op de verschuivingen in de secundaire arbeidsvoorwaarden:

  • Vier van de vijf deelnemende organisaties biedt de werknemers een collectieve ziektekostenverzekering aan. Die staat bijna altijd ook open voor de gezinsleden van werknemers. De gemiddelde premiekorting bij een collectieve verzekering bedraagt 8,3%.


  • Van de deelnemende organisaties heeft 86,4% een regeling voor de 'auto van de zaak'. Vrijwel alle directieleden (96,9%) komen hiervoor in aanmerking, tegen 36,2% van de operationele medewerkers.


  • Bij de pensioenregeling blijkt dat meer dan 90% van de deelnemende organisaties onder meer een middelloonregeling toepast.


  • Bijna 80% biedt de medewerkers een levensloopregeling aan. Van deze organisaties heeft tot nu toe bijna één op de vijf het beleid voor het opnemen van verlof aangepast.


  • Bedrijven investeren verder meer in de kennis en vaardigheden van hun medewerkers. Uitgedrukt als percentage van de loonsom, liep het opleidingsbudget op van 2,6% in 2005 naar 3,3% in 2006.


  • Bonusregeling
    Tweederde van de deelnemende organisaties heeft een bonusregeling. Bij deze organisaties komt 92,2% van de medewerkers op directieniveau in aanmerking voor een variabele bonus en 71,4% van de operationele medewerkers.

    Voor de variabele beloning in 2006 verwacht één op de vijf deelnemende organisaties een toename en 8,3% een afname. Voor de deelnemende organisaties die een winstdelingsregeling kenden, liep het winstdelingspercentage ten opzichte van het basissalaris 2005 gemiddeld uiteen van 7,8% voor directieniveau tot 4,7% voor operationeel niveau.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?