Loonzakje Nederlandse topman bescheiden gevuld
Beloning veel lager dan elders in Europa en de VS.
Met een gemiddeld jaarsalaris van 2,3 miljoen euro, is het loonzakje van topmannen (CEO’s) van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven bescheiden gevuld. Dat concludeert adviesbureau
Hay Group, uit drie verschillende studies over topbeloningen. Volgens het bureau is er in Nederland te veel aandacht voor enkele excessieve beloningen, terwijl die er over het algemeen nauwelijks zijn.
Hay Group deed onderzoek naar de beloning van alle Raden van Bestuur van beursgenoteerde bedrijven in Nederland en betrok daar ook de beloningen bij die binnen grote niet-beursgenoteerde bedrijven worden betaald. Hay Group onderzocht ook de honorering van de toezichthouders in de Raden van Commissarissen.
Excessen
In Nederland richt de aandacht zich te eenzijdig op de excessen, waardoor het zicht op de feitelijke praktijk verloren gaat, zo waarschuwt Hay Group. De topman van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf verdient gemiddeld 2,3 miljoen euro per jaar. Dat is maar de helft van het gemiddelde in Europa en maar 18 procent van het salaris van topbestuurders in de VS. Zij verdienen gemiddeld bijna dertien miljoen euro per jaar.
Een Amerikaanse topbestuurder moet het meer hebben van zijn bonus en nog meer van zijn aandelenregelingen: die zijn goed voor respectievelijk 300 en 590 procent van hun basissalaris. In Nederland bedragen bonussen en aandelenregelingen beide 105 procent van het basissalaris, meldt Hay Group.
Toezichthouders
Uit een analyse van de beloning voor de toezichthouders in de Raden van Commissarissen, blijkt dat de gemiddelde president-commissaris een jaarlijkse vergoeding van 70.000 euro ontvangt. Volgens Hay Group kan ‘een secretaresse van de Raad van Bestuur dat ook verdienen’.
In het Verenigd Koninkrijk bedraagt de jaarlijkse vergoeding van een voorzitter van de Raad van Commissarissen ongeveer 740.000 euro, ruim tien keer meer dan in Nederland. De Engelse president-commissaris heeft weliswaar iets meer verantwoordelijkheden, maar in vergelijking hiermee wordt de Nederlandse toezichthouder terughoudend betaald, vindt Hay Group.