Managers zijn verslaafd aan drama’s op de werkvloer

Leiding geven ontaardt te vaak in frustraties en ineffectief gedrag van managers. Volgens organisatiecoach Marjan Haselhoff zijn managers dol op drama’s maken, omdat het even oplucht. Maar helaas is hun gedrag daarmee nog niet effectief.

Managers balen er vaak van wanneer het werk niet loopt zoals ze zouden willen. Ze vinden dat medewerkers onvoldoende verantwoordelijkheid nemen, of te weinig eigen initiatief tonen, of hun resultaten niet halen.

Verslaafd aan werkvloerdrama’s
De opgekropte frustraties van managers manifesteren zich vervolgens in de vorm van werkvloerdrama's. En dat gebeurt erg vaak, zonder dat leidinggevenden door hebben waar dat echt aan ligt. Dat concludeert organisatiecoach en auteur Marjan Haselhoff in haar nieuwe boek 'Hoe krijgen ze me zo gek?'

Volgens Haselhoff zijn managers zelfs ‘verslaafd aan drama’. Want wanneer medewerkers niet effectief genoeg zijn, raken leidinggevenden ontevreden over de eigen manier van leidinggeven. Om te excelleren als manager is het van belang te achterhalen welk gedrag die frustraties versterken. De beste manier om dat te doen is door vooral het eigen gedrag en drama bewust onder de loep te nemen.

Top 5 dramaversnellers van het management:
Haselhoff noemt in haar boek de belangrijkste katalysatoren van drama’s op de werkvloer, De top 5 ziet er volgens haar zo uit:

  1. te grote controledrang hebben
  2. moeite hebben met delegeren
  3. pleasegedrag vertonen
  4. moeite hebben met het neerleggen van verantwoordelijkheid bij anderen
  5. ongeduldig zijn.

Drama’s onder de knie krijgen
Een drama uit zich in drie verschillende soorten reactieve rollen:

  1. de slachtofferrol,
  2. de aanklagerrol  en
  3. de redderrol.

Wanneer managers in één van deze drie rollen komen, verkeren ze in wat de veranderexpert een ‘dramadriehoek’ noemt. Je zit dan in een rol die niet effectief is, maar die vaak wel een tijdelijke voldoening geeft. De kunst is om de subtiliteit van de rollen in je werk te herkennen. En dat kan alleen als je het effect van je eigen gedrag als leidinggevende inziet en begrijpt.

Managementdillema’s leren hanteren
Haselhoff biedt in haar boek een methode om veel van de dilemma's of problemen anders te bekijken en overwinnen. Haar filosofie is dat managers niet de ander moeten willen veranderen, maar alleen het eigen gedrag. ‘Wij hebben de neiging om problemen bij de ander neer te leggen: ga jij maar veranderen’, aldus Haselhoff. Dat vindt zij echter een doodlopende weg, ‘omdat je alleen op jezelf 100% invloed hebt’.

Leidinggevenden moeten van Haselhoff ‘leren inzien dat problemen en drama's die ze zelf ervaren, alles zegt over henzelf, en weinig over de ander’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?