Meer aandacht voor zieke flexwerkers gaat lonen

Wanneer een flexwerker nog ziek is als het arbeidscontract eindigt, krijgt hij of zij een uitkering uit de Ziektewet. Die wet geldt als vangnet, maar eenmaal in de Ziektewet, is het heel moeilijk om er weer uit te komen. Daarom worden werkgevers voortaan afgerekend op de uitstroom van flexwerkers naar de Ziektewet.

Tijdens hun ziekte krijgen werknemers met een tijdelijk contract nog voldoende begeleiding van hun werkgever. Maar de ziekte is tegelijkertijd ook een reden om een contract niet te verlengen. Dat levert tot nu vooral voordelen op voor de werkgever, want het UWV is daarna verantwoordelijk voor de re-intgratie van de vangnetters in de Ziektewet. Dat stellen onderzoekers van AStri en UWV in hun onderzoek naar zieke eindedienstverbanders.

Zieke werknemers laten uitstromen
De onderzoekers zeggen het weliswaar heel voorzichtig, maar constateren toch dat er werkgevers zijn ‘die tijdelijke contracten en reorganisaties aangrijpen om werknemers die ziek zijn, of een mindere gezondheid hebben, uit te laten stromen’. Verzachtende omstandigheid is wel, dat deze werkgevers voldoende re-integratiebegeleiding bieden in de periode voordat het contract eindigt.

Tot 2012 hadden werkgevers nog weinig financieel belang bij de re-integratie van mensen met een tijdelijk contract. Ze moesten gewoon netjes voldoen aan de re-integratieverplichtingen van de Wet Verbetering Poortwachter, zodat ze geen loondoorbetalingsanctie van UWV zouden krijgen. Want het UWV houdt in de gaten of de werkgever zich wel voldoende heeft ingespannen om zieke werknemers weer te integreren in het arbeidsproces.

Meer zieken, meer premie betalen
Vanaf 2014 gaan werkgevers het in hun portemonnee voelen als er (vanaf nu al!) te veel mensen naar de Ziektewet uitstromen. Want volgens de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnet (BeZaVa) gaat de Ziektewetpremie dan afhangen van het aantal (tijdelijke) werknemers dat sinds 2012 uitstroomt naar de Ziektewet.

Gevolg van de wet zal waarschijnlijk zijn dat werkgevers meer zorg gaan besteden aan hun zieke flexwerkers. De onderzoekers hopen dat werkgevers hun re-integratie-inspanningen gaan optimaliseren, in plaats van alleen ‘voldoende’ te doen. Bijvoorbeeld door flexwerkers toch maar betere  re-integratiemogelijkheden binnen het bedrijf aan te bieden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?