Meer dan de helft schat partnerpensioen te hoog in
Achterblijvers krijgen minder geld dan vaak gedacht.
Ruim een derde van de Nederlanders tussen de 21 en 65 jaar heeft geen idee wat partnerpensioen is. Meer dan de helft schat het partnerpensioen ook veel te hoog in. Dat melden de
Stichting Pensioenkijker.nl en
CentiQ, Wijzer in geldzaken, naar aanleiding van onderzoek dat door
TNS Nipo is uitgevoerd.
Partnerpensioen is het pensioen dat na overlijden, aan de partner van de pensioendeelnemer wordt uitgekeerd. Eén op de acht denkt dat het partnerpensioen gelijktijdig met het ouderdomspensioen aan de partner wordt uitgekeerd. Een kleine 10 procent denkt dat met de term het pensioen wordt bedoeld dat de partner zelf bij elkaar heeft gespaard.
Jongeren weten iets beter wat een partnerpensioen is dan oudere ondervraagden. In de leeftijdscategorie 21 tot 35 jaar geeft 71 procent het juiste antwoord tegenover slechts 62 procent van de 50 plussers.
Lager dan gedacht
Meer dan de helft verwacht dat, na overlijden, zijn of haar partner een inkomen zal hebben dat meer dan 61 procent van het huidige gezinsinkomen bedraagt. Deze inschatting is optimistisch, aldus Elske ter Veld van Pensioenkijker.nl.
Bij een modaal inkomen zal het partnerpensioen vaak maar 35 procent van het inkomen bedragen dat de overledene daarvoor verdiende. Als er dan geen recht is op een Anw-uitkering, kan er sprake zijn van onvoldoende inkomen voor de achterblijvende partner.
Niet zeker
De ondervraagden zijn zich er wel bewust van, dat ze het niet helemaal zeker weten. Na het maken van de inschatting van het gezinsinkomen na overlijden, geeft 78 procent aan helemaal niet zeker te zijn of de eigen inschatting wel juist is.
Pensioenkijker.nl geeft op haar site www.pensioenkijker.nl voorlichting over het partnerpensioen. Deelnemers aan een pensioenregeling vinden informatie over het eigen partnerpensioen op het jaarlijkse pensioenoverzicht.