Meer rechten voor flexwerkers met kluscontracten in de hele EU

Mensen die werken in de ‘kluseconomie’ krijgen meer rechten om hun geld te verdienen. Nieuwe Europese regels voor de meest kwetsbare werknemers met ‘atypische contracten’ moeten hen meer bescherming gaan geven. Zo mogen opdrachtgevers niet meer verbieden dat zelfstandigen ook voor andere opdrachtgevers werken.

Dat staat in een richtlijn over nieuwe vormen van werk waar het Europees Parlement mee heeft ingestemd. Daardoor kunnen flexwerkers zonder gevolgen een opdracht weigeren die buiten afgesproken werktijden valt. Ook worden ze gecompenseerd als een opdracht niet op tijd wordt afgezegd.

Het Europees parlement erkent dat de hedendaagse arbeidsmarkt om flexibele arbeidscontracten vraagt, maar wil dat dan wel minimale bescherming geldt voor werkenden in de hele EU.

Voorspelbare arbeidsvoorwaarden
De nieuwe regels zijn bedoeld om werknemers te beschermen door middel van transparantere en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, zoals de duur van de proeftijd en werktijden.

Opdrachtgevers moeten hun oproepwerkers en freelancers duidelijke informatie geven over hun arbeidsvoorwaarden, zoals een beschrijving van hun taken, een startdatum, de duur van de overeenkomst, vergoeding en standaard werktijden of een referentiekader in geval van onvoorspelbare werkschema's. Een proeftijd mag niet langer zijn dan zes maanden en een hernieuwd contract voor dezelfde functie mag niet resulteren in een nieuwe proeftijd.

Binnen drie jaar geldig
De nieuwe regels, waarmee de lidstaten al akkoord zijn gegaan, moeten binnen drie jaar van kracht zijn.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 445 exclusieve vakartikelen en 301 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?