De Belastingdienst maakt onderscheid tussen privé- en zakelijk gebruik van deelauto’s. Als de werknemer feitelijke beschikkingsmacht over de auto heeft moet deze bijtelling betalen. De belangrijkste regels vindt u hier.
Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers deelauto’s aan om flexibel en duurzaam vervoer te stimuleren. Maar hoe zit het met de fiscale gevolgen? Want als je niet goed oplet, moet de medewerker bijtelling betalen voor privégebruik van de deelauto, en dat wil je meestal niet. HR-professionals doen er goed aan de belangrijkste regels te kennen om verrassingen bij de loonheffingen te voorkomen.
De stelling dat de Belastingdienst dingen niet leuker maakt, maar wél makkelijker, is niet bepaald van toepassing op het zakelijk gebruik van auto’s. Daar kunnen je collega’s van de salarisadministratie over meepraten. Want als er ook maar een heel klein financieel voordeeltje dreigt te ontstaan voor een werkgever of werknemer, staat de fiscus klaar om daar belasting over te heffen.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.