In het derde kwartaal van 2014 waren er bijna 1% meer startende ondernemers ten opzichte van 2013. Deze kleine opleving is niet structureel, want de jaartrend is dalend en die zet ook in 2015 door. Zodra het kan, kiezen veel mensen liever voor loondienst.
In de eerste negen maanden van dit jaar gingen 97.500 mensen als ondernemer aan de slag. Vooral in de Randstad is sprake van een toename in het aantal starters. Zo scoort de provincie Utrecht, met een groei van 5% tot en met september, bovengemiddeld ten opzichte van andere regio’s. Buiten de Randstad is veelal sprake van krimp, blijkt uit een kwartaalbericht van het ING Economisch Bureau.
Liever in loondienst
Ook binnen de sectoren varieert de ontwikkeling van het aantal starters. Groeiers dit jaar zijn de bouw en landbouw. In beide sectoren is de behoefte aan een flexibele schil groot. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van zzp’ers.
In de zakelijke dienstverlening, waaronder IT dienstverlening, is een andere ontwikkeling te zien. Doordat de werkgelegenheid in die sector weer stijgt, komt daar een einde aan de vlucht naar ‘noodgedwongen’ ondernemerschap en worden mensen weer in dienstgenomen.
Onzekerheid zzp’ers
Ook in zorg en onderwijs is sprake van een lager aantal starters. Dit is mede ingegeven door het Kabinetsbeleid waarbij schijnzelfstandigheid wordt aangepakt. De overheid ‘lijkt geschrokken’ van de voortdurende aanwas van zzp’ers, stelt ING.
‘Met een aangescherpt beleid omtrent aanvraag van zelfstandig ondernemerschap en controles van de Belastingdienst trapt de overheid op de rem. Dit beleid in combinatie met een groeiende werkgelegenheid, en daarmee een afnemende vlucht naar zelfstandig ondernemerschap, zal naar verwachting over geheel 2014 en ook 2015 leiden tot een krimp in het aantal starters’.