Werkgevers worden dit jaar met veel nieuwe regels geconfronteerd en ze doen te weinig om zich goed te informeren. Zo is 60% van de werkgevers niet goed op de hoogte van de Werkkostenregeling en dat kan een forse naheffing van de Belastingdienst opleveren.
Sinds 1 januari van dit jaar is de Werkkostenregeling (WKR) voor alle werkgevers verplicht. Bedrijven kunnen tot 1,2% van de loonsom belastingvrij verstrekken aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zoals lunch, sportabonnementen, personeelsfeestjes en kerstgeschenken. Verstrekt een bedrijf meer, dan volgt een eindheffing door de Belastingdienst van 80%.
Omdat veel werkgevers niet genoeg weten over de WKR, dreigen zij meer dan de vrije ruimte van 1,2% van de loonsom te besteden. Daardoor kunnen zij met een forse eindheffingen geconfronteerd worden. Dit blijkt uit onderzoek van WishWish, dienstverlener in de geschenkenbranche.
Fietsplan sneuvelt
Jan Willem Röder, directeur van WishWish: "De meeste ondernemers die op de hoogte zijn van de regeling, proberen binnen de vrije ruimte te blijven. Zij schrappen fors in de extraatjes. Zo vervallen veel extra's die juist bedoeld zijn om medewerkers te stimuleren of gezond te houden.”
Van de onderzochte extra's wordt met name bespaard op het fietsplan (-33%), verjaardagscadeaus (-18%) en een jubileumattentie (-13%). Ook op kerstgeschenken wordt in 2015 bezuinigd (-8%). Dit blijven werkgevers, net als in 2014, wel het belangrijkste extraatje vinden (78%).