De meeste werknemers zien in 2015 een hoger nettoloon terug op hun salarisstrook. Wie een modaal loon verdient (2.662 euro), krijgt er 12 euro netto per maand bij. Anderhalf keer modaal plust met netto 45 euro en iemand met een inkomen van twee keer modaal ziet zijn nettoloon zelfs met iets meer dan 60 euro per maand stijgen.
Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2015. ADP verzorgt maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.
Meer loon, maar iets minder vakantiegeld
Met name de inkomens tussen 2.000 en 6.500 euro profiteren van hogere heffingskortingen, waardoor ze minder belasting betalen. Werknemers die tot 19.462 euro per jaar verdienen (zoals parttimers), krijgen netto iets minder loon, maar dat wordt gecompenseerd bij de aangifte inkomstenbelasting: zij hebben over het algemeen recht op een teruggaaf.
Infographic lonen 2015, Bron: ADP (Klik hier voor een grotere versie)
Hoewel de meeste lonen op de maandelijkse salarisstrook stijgen, wordt deze toename over een heel jaar bezien wel wat getemperd. De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk: hoe hoger het loon, hoe lager de korting. De afbouw in deze kortingen zorgt er ook voor dat er netto minder overblijft van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld.
Grootste netto stijging in bouwsector
Van de door ADP gemeten sectoren, gaan werknemers in de bouwsector met een loon per 4 weken van 3.500 tot 5.000 euro er relatief het meest op vooruit. Bij iemand in deze branche met een inkomen van anderhalf keer modaal stijgt het nettoloon met 3,38%. Dalende pensioenpremies en een flink hogere arbeidskorting zijn de belangrijkste oorzaken.
Een werknemer in de Metaal & Techniek met een maandloon van 1.250 euro ziet zijn nettoloon met 9 euro dalen, maar heeft wel recht op een teruggaaf van circa 220 euro volgend jaar. Per saldo betekent dit dus toch een vooruitgang.
Lage inkomens moeten belasting terugvragen
Opvallend is dat de lagere lonen tot 1.500 euro per maand er op de salarisstrook niet op vooruit gaan. Dat komt omdat vanaf 2015 de arbeidskorting wordt berekend over het ‘kale’ maandloon. In voorgaande jaren werd dit loon fictief verhoogd met 8% vakantietoeslag voor de berekening van de arbeidskorting. Deze groep krijgt dus via het salaris minder arbeidskorting dan waar recht op is. Over het algemeen kan dat gecompenseerd worden via de aangifte inkomstenbelasting. Punt is dan wel dat deze werknemers zelf goed in de gaten moeten houden dat zij in 2016 een aangifte over 2015 bij de Belastingdienst indienen.
“Het principe dat je over je loon nagenoeg hetzelfde bedrag aan belasting betaalt als dat je over dat loon bent verschuldigd, wordt steeds meer losgelaten,” concludeert Dik van Leeuwerden, manager van het Kenniscentrum Wet- & Regelgeving bij ADP. “Steeds vaker moet de belasting via de inkomstenbelasting worden gecorrigeerd. Dat leidt tot meer administratieve lasten bij werkgevers en werknemers, maar ook bij de Belastingdienst. Met name werknemers met een loon lager dan 19.462 euro per jaar moeten volgend jaar extra alert zijn en belastingaangifte over 2015 doen.”
Terugval door minder vakantiegeld en bijzondere beloningen
De maandelijkse loonstrook geeft ook voor werknemers met een loon van meer dan 20.000 euro geen volledig beeld weer. Juist de heffingskortingen, en dan vooral de afbouw daarvan bij een hoger loon, verstoren het beeld. Vanaf 2015 wordt ook bij bijzondere beloningen namelijk rekening gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. “Dit moet voorkomen dat je na afloop van het jaar nog een bedrag moet bijbetalen of minder terug krijgt,” zegt Van Leeuwerden. “Maar het betekent wel dat de werknemers die het betreffen, netto minder overhouden van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld.”
Iemand met een modaal inkomen houdt zo’n 59 euro minder over van het vakantiegeld dan het jaar daarvoor. De netto vooruitgang op jaarbasis van 148 euro wordt dus getemperd met deze 59 euro. Een werknemer met anderhalf keer een modaal inkomen houdt netto zelfs 242 euro minder over van de vakantietoeslag. Deze inkomensgroep heeft namelijk te maken met zowel de afbouw van de algemene heffingskorting van 2,32% als met de afbouw van de arbeidskorting van 4%. Hierdoor wordt er geen 42%, maar 48,32% belasting ingehouden op bijzondere beloningen.
Ontwikkelingen per sector