Mentoring als oplossing voor de vergrijzing
Slechts 15 procent bedrijven actief bezig met uittocht ouderen.
Slechts een minderheid van 15 procent van de Nederlandse bedrijven pakt actief de vergrijzing aan. Bijna de helft van die bedrijven zet ouderen in als mentors om kennis over te dragen aan de jongere generatie werknemers. Dat blijkt onderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau
Accountemps, onder meer dan 3.556 Finance Managers in veertien landen, waaronder Nederland.
Van de Nederlandse bedrijven die bezig zijn met de vergrijzing, organiseert bijna de helft (48 procent) mentoring programma’s. Daarmee moet kennis worden overgedragen aan een jongere generatie. Ook blijkt dat een derde van de bedrijven hun werknemers nog steeds prepensioen of VUT-regelingen aanbiedt.
Ruim een kwart (26 procent) zoekt de oplossing van de vergrijzing bij de nieuwe generatie. Deze bedrijven bieden managementtrainingen aan voor jongere werknemers en laten jongere managers sneller promoveren.
Nog wat leren
Nederlandse financiële werknemers denken over het algemeen dat ze van oudere collega’s nog wel vakkennis kunnen opdoen. Daar staat tegenover dat slechts 14 procent denkt organisatorische vaardigheden te kunnen leren van een oudere collega.
Een veel kleiner percentage (9 procent) denkt dat het management iets over leiderschap te kunnen opsteken. Slechts 5 procent van de ondervraagden gelooft klantgerichte vaardigheden te kunnen leren van een ervaren collega of de leidinggevende.
Geen voorkeur
Iets meer dan de helft van de Nederlandse werknemers zegt geen voorkeur te hebben voor een jongere of oudere manager, terwijl 17 procent zegt de voorkeur te geven aan iemand die ongeveer even oud is. Slechts 24 procent zegt liever een manager te hebben die ouder is.
Nederland wijkt daarmee af van andere Europese landen. In Aziatische landen zoals Singapore, Hong Kong en Japan, is het logischer om een oudere manager te hebben, terwijl Europeanen minder voorkeur hebben voor een ouder of jonger iemand.