Bij twee derde van de bedrijven is de werkdruk toegenomen. Daar wordt de werksfeer niet bepaald beter van. Maar hogere werkdruk kan ook betekenen dat er meer vraag is naar producten van het bedrijf en dat er op termijn nieuwe collega’s zullen bijkomen.
Op menig werkvloer laat de huidige economische situatie haar sporen na. Bijna de helft (46%) van de werknemers geeft aan dat de sfeer het afgelopen jaar is verslechterd. De werkdruk is bij de meesten (65%) toegenomen, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van de afgelopen week onder gemiddeld 63.300 respondenten per dag.
Werknemers verwachten per saldo dat hun netto loon – het bedrag onder de streep – zal stijgen. Ruim een derde (35%) rekent op een hoger salaris in januari en een kwart vreest een daling van het netto loon. Ook al stijgen tegelijk de kosten, toch gaat een doorsneehuishouden er ongeveer 1% op vooruit in 2014.
Hogere werkdruk niet altijd slecht nieuws
De meeste werknemers hebben het nu drukker op het werk dan een jaar geleden. Bijna twee derde (65%) geeft aan dat de werkdruk het afgelopen jaar is toegenomen. Dat kan komen doordat bedrijven met minder mensen werken, terwijl het werkaanbod hetzelfde is gebleven. Dan moeten de ‘achterblijvers’ meer werk verzetten.
Maar er is ook een positieve keerzijde van de werkdruk. Want in sectoren waar het herstel al zichtbaar is, zoals de industrie, neemt ook eerst de drukte op de werkvloer toe voordat er nieuwe mensen in dienst worden genomen. Verder zijn er ook beroepen die het dankzij de crisis juist drukker hebben, omdat de vraag naar hun product of de dienst toeneemt in mindere tijden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich bezighouden met herstel en onderhoud, zoals fietsen- en schoenmakers.
Iets meer vertrouwen in arbeidsmarkt
Het sentiment op de arbeidsmarkt is nog laag, maar de stemming is wel beter dan een jaar geleden. Nederlanders zijn nog wel erg terughoudend over hun eigen baankansen.
Slechts één op de vijf (22%) respondenten spreekt zich (licht) positief uit over de kans op het snel vinden van een nieuwe baan. Meer dan zes op de tien (63%) ziet voor zichzelf niet de mogelijkheid om snel van baan te veranderen.