Minimumloon is in Nederland hoog

Maar vier procent krijgt salaris op minimumniveau.

De verschillen tussen het minimumloon in de verschillende lidstaten van de Europese Unie zijn aanzienlijk. Nederland behoort tot de zes EU-landen met het hoogste minimumloon. Maar er zijn ook landen waar een wettelijk minimumloon niet eens bestaat. Dat meldt het CBS.

Het wettelijk minimumloon loopt (gemeten in januari 2007) uiteen van 92 euro per maand in Bulgarije tot 1570 euro in Luxemburg. In Nederland is het minimumloon met 1301 euro per maand relatief hoog. Ook in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België ligt het minimumloon met 1250 euro per maand op een hoog niveau.

In de andere landen van de EU komt het minimumloon niet boven de 700 euro uit. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden, Italië en Cyprus bestaat helemaal geen wettelijk minimumloon.

Twee keer zo veel
Gemiddeld verdienen werknemers twee tot drie keer zo veel als het wettelijk minimumloon in hun land. Het gemiddelde maandloon van voltijdwerknemers bedroeg in Nederland eind 2005 ongeveer 2900 euro per maand, ruim twee keer zo veel als het minimumloon.

In de Oost-Europese lidstaten is zowel het wettelijk minimumloon als het gemiddelde verdiende loon veel lager dan in de overige lidstaten.

Vier procent minimumloon
Het aandeel werknemers dat het minimumloon verdient, loopt sterk uiteen tussen de landen. In Bulgarije en Frankrijk verdient ruim 15 procent van de voltijdwerknemers het minimumloon, maar in de meeste landen is dat veel minder.

In Nederland verdiende eind 2005 maar 4 procent van de werknemers het minimumloon of het minimumjeugdloon. Onder hen zijn veel jongeren en flexwerkers.

Bedrijfstakken waar relatief veel werknemers het minimumloon verdienen, zijn de horeca, de landbouw en visserij en de handel.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?