Minister Wijn: ‘allochtonen hebben geen nadeel bij sollicitaties’
Bij zijn eigen ministerie werken opvallend weinig allochtone medewerkers.
Allochtonen hebben een achterstand op de arbeidsmarkt vanwege het gebrek aan diploma’s en slechte taalbeheersing. Dat zegt minister Wijn, van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het beeld dat mensen met een buitenlandse naam er niet tussen komen bij sollicitaties ‘klopt niet’ aldus de minister. Wijn is zelf de baas over een ministerie waarbij nog geen zeven procent van de medewerkers allochtoon is. Dat is de één na laatste plaats van alle departementen in Den Haag.
Scholing en uitstraling spelen bij sollicitaties een veel grotere rol dan een buitenlandse naam of een donkere huidskleur, volgens minister Wijn. Volgens de minister heeft het ministerie van Economische Zaken dat ‘wetenschappelijk onderzocht’. Voor dat onderzoek zijn vragenlijsten rondgestuurd naar werkgevers, maar geen experimenten naar praktijksituaties opgezet.
Uit het onderzoek blijkt dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen allochtonen en autochtonen. Het belangrijkste is volgens Wijn het bezit van een diploma. Verder moeten sollicitanten de Nederlandse taal goed beheersen, geen petje dragen en op tijd komen voor het sollicitatiegesprek. Wijn zei op Radio 1 dat hij allochtonen ‘een kontje’ wil geven om zich beter te kwalificeren voor de arbeidsmarkt. Maar ook werkgevers zouden van hem beter hun best moeten doen om allochtonen een kans te geven.
Eigen ministerie eerst?
Opvallend is dat het ministerie van Economische Zaken -waar minister Wijn de baas is- bijzonder slecht scoort als het gaat om het in dienst nemen en houden van allochtone medewerkers. Bij EZ is maar 6,6% van de ambtenaren van allochtone afkomst, nog een fractie minder dan het jaar ervoor. Daarmee staat EZ op de één na laatste plaats van alle ministeries; alleen het ministerie van Landbouw scoort slechter. Dit blijkt uit gegevens van het
Sociaal Jaarverslag Rijk 2005 en het
Maatschappelijk Jaarverslag van het ministerie van EZ.
Dat het ook anders kan, bewijst het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daar is iets meer dan 15% van de ambtenaren allochtoon. EZ lijkt er ook niet erg aan te trekken om meer allochtonen in dienst te krijgen. Van alle mensen die bij dat ministerie in dienst komen, is maar 5,6% allochtoon. Ook hiermee behoort EZ tot de slechtst presterende departementen.