MKB is verlost van CBS-enquête werkgelegenheid en lonen
Geen extra gegevens meer nodig naast loonaangifte.
Vanaf het derde kwartaal van 2006 vraagt het CBS aan 80 duizend (MKB-)bedrijven geen gegevens meer voor de Enquête werkgelegenheid en lonen. De gegevens krijgt het CBS voortaan van het UWV.
Ruim 95 procent van de bedrijven die voor het CBS de enquête moesten invullen, behoorde tot het midden- en kleinbedrijf. Deze taak werd meestal doorgeschoven naar het salaris-administratiekantoor, die de gegevens elektronisch toestuurde. Een kleiner deel vulde papieren vragenlijsten in. Straks gebruikt het CBS de gegevens die bedrijven met de loonaangifte via de Belastingdienst aan het UWV leveren.
Bedrijven hoeven sinds kort nog maar op één adres hun loongegevens in te leveren, en dat is bij de Belastingdienst. Deze stuurt de gegevens vervolgens naar overige publieke instanties, bijvoorbeeld voor de polisadministratie van het UWV. In de polisadministratie worden gegevens opgeslagen die de werkgevers leveren via de loonaangifte.
Niet alle bedrijven zijn overigens van het CBS af, want in de polisadministratie van het UWV missen enkele cruciale gegevens, bijvoorbeeld over de regionale verdeling van de werkgelegenheid. Het CBS zal deze gegevens op beperkte schaal bij grotere bedrijven met meerdere vestigingen over het land blijven opvragen.