Nederland heeft solide pensioenstelsel
Situatie in overige landen niet zo rooskleurig.
Nederland en Denemarken hebben de pensioenen op een veel betere manier geregeld dan de rest van de EU. In Europa gaan te veel mensen te vroeg met pensioen. Bovendien wordt daar niet of nauwelijks voor de pensioenen gespaard, zoals we dat in Nederland wel doen. Dat blijkt uit de derde jaarlijkse
Europese Pensioenbarometer van adviesbureau
Aon Consulting.
In Europa gaan werknemers vroeg met pensioen. Wel is de gemiddelde pensioenleeftijd in de Europese Unie het afgelopen jaar iets gestegen: van 60,5 jaar naar 61 jaar. Maar om het hoge niveau van de huidige pensioenen te kunnen handhaven, moet de arbeidsparticipatie groter worden. Verder moet daarvoor ook de pensioenleeftijd omhoog.
Pensioenhervormingen
Nederland heeft de tweede positie op de ranglijst. Ons land dankt dit aan het gezonde pensioensysteem. ‘Nederland is redelijk vooruitstrevend geweest met pensioenhervormingen. Andere landen moeten nog volgen’, zegt Jan Calon, senior consultant bij Aon Consulting Nederland. In Nederland sparen we meestal voor het eigen pensioen. De AOW is weliswaar laag, maar de pensioenregelingen voor werknemers zijn goed.
Bovendien wordt in Nederland streng en goed toezicht gehouden. ‘De combinatie van toezicht, de spaardiscipline en relatief gunstige demografische factoren maken Nederland tot een voorbeeld voor andere Europese landen’, aldus Calon.
Vergrijzing
Nederland is niet helemaal gevrijwaard van problemen. Zo moeten maatregelen worden genomen vanwege de vergrijzing en de kosten die werkgevers en werknemers maken. ‘De uitdaging van de overheid is om de goede positie te behouden en werkgevers en werknemers mogelijkheden te bieden voor beheersbare en houdbare pensioenregelingen’, aldus Calon.