Onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en werkomgeving zorgen dat Nederland een plaats heeft in de bovenste regionen van de wereldwijde index van werknemerskwaliteit. Alle aspecten leiden tot een algehele vierde positie voor ons land.
Nederland scoort dus goed in de Human Capital Index van het World Economic Forum en Mercer. Alleen Zwitserland, Finland en Singapore weten talent van werknemers beter te benutten. In totaal zijn 122 landen onderzocht.
Verbeteringen mogelijk voor Nederland
De index laat zien dat Nederland op de goede weg is, maar dat op het gebied van onderwijs en werkgelegenheid zijn nog wel verbeteringen mogelijk. Uit de gegevens blijkt dat veertien landen in de wereld beter in staat om talenten op de werkvloer te ontdekken en deze te laten ontplooien.
Op het gebied van gezondheid en welzijn een vierde plaats. Dat komt door relatief lage sterftecijfers en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Ook op het gebied van de werkomgeving scoort Nederland goed. Alle aspecten bij elkaar leiden tot een totaalscore, die Nederland een algehele vierde positie oplevert.
Scoren op 51 indicatoren
Het World Economic Forum stelt de index met Mercer samen over 122 landen die meer dan 90 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen. In het onderzoek is niet alleen gekeken hoe onderwijs en werkgelegenheid bijdragen aan de kwaliteit van werknemers.
De index weegt ook factoren mee die te maken hebben met gezondheidszorg en de werkomgeving, zoals de infrastructuur, internettoegang en ondernemingsruimte. Op basis van 51 indicatoren is aan ieder land een score toebedeeld.