Het is nu officieel: Nederland is uit de recessie. Vandaag meldt het CBS dat de Nederlandse economie, na ruim een jaar van krimp, in het derde kwartaal van 2013 met 0,1 procent is gegroeid. Het is vooral dankzij de export, dat Nederland uit de recessie klimt. Maar er zijn ook kleine lichtpuntjes op de arbeidsmarkt.
Al ruim een jaar, sinds het tweede kwartaal van 2012, is de Nederlandse economie aan het krimpen. Dat is te merken aan de omzetten en winstcijfers van bedrijven, maar ook aan de arbeidsmarkt waar banen verdwijnen en meer werkzoekenden zijn bijgekomen.
Grootste banenverlies sinds 1995, iets meer vacatures
In het derde kwartaal van 2013 waren er 160 duizend banen minder dan in het overeenkomstige kwartaal van 2012. Dit is een daling van 2 procent en tevens het grootste banenverlies sinds het begin van de reeks in 1995. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden was het aantal banen 46 duizend lager dan in het tweede kwartaal van 2013.
Positief is dat er iets meer vacatures bij zijn gekomen. Eind september stonden 94 duizend vacatures open, 3 duizend meer dan een kwartaal eerder. Hiermee is voor het eerst in twee jaar sprake van een toename van het aantal vacatures. De toename komt geheel op het conto van particuliere bedrijven, bij de overheid stabiliseerde het aantal vacatures.
Export stuwt groei, ook met meer Nederlands product
De Nederlandse economie drijft in grote mate op de export. De uitvoer van goederen en diensten is in het derde kwartaal met 2,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.
De uitvoer van Nederlands product groeide met 1,3 procent ook, deze kromp in de voorafgaande twee kwartalen nog. De doorvoer van goederen steeg met 2,6 procent, terwijl de invoer op vrijwel hetzelfde niveau lag als een jaar eerder.
Bestedingen van consumenten dalen, investeringen vallen mee
Consumenten geven door de bezuinigingen, de dalende huizenprijzen en de zwalkende politiek, al tweeënhalf jaar achtereen minder uit. Huishoudens hebben in het derde kwartaal dan ook 2,3 procent minder besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder.
De investeringen van bedrijven waren in het derde kwartaal 3 procent lager dan een jaar eerder. Deze krimp was een stuk kleiner dan in de voorafgaande kwartalen. Onder meer de investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen krompen minder dan in eerdere kwartalen. De investeringen in machines en installaties groeiden enigszins, na krimp in de voorafgaande kwartalen.