Nederlanders geven brede steun aan sociaal akkoord

Niet alleen het ledenparlement van de FNV heeft ingestemd met het sociaal akkoord, ook onder de bevolking is er brede steun voor de maatregelen die daarin zijn afgesproken. Zelfs de kiezers van de PVV, SP, 50Plus en het CDA blijken enthousiast.

Dat zijn resultaten van de stemming van 14 april 2013, uitgevoerd door Maurice de Hond via Peil.nl, waaruit brede instemming blijkt met de resultaten van het sociaal akkoord. Als het aan de achterban van de oppositiepartijen ligt, moet het voor het kabinet niet al te moeilijk zijn om steun te verwerven voor de uitwerking van het sociaal akkoord in de Eerste Kamer.

Redelijk en evenwichtig
Driekwart (76%) van de Nederlanders staat neutraal tot positief tegenover het sociaal akkoord dat donderdagavond 11 april tussen werkgevers, vakbonden en het kabinet werd beklonken. Slechts 17% van de Nederlanders oordeelt negatief over het sociaal akkoord.

Nederlanders vinden de uitkomsten van het sociaal akkoord redelijk evenwichtig. Vier van de tien Nederlanders kunnen geen winnaar aanwijzen, terwijl 17% vindt dat alle drie de partijen hebben gewonnen. Nog eens 10% verklaart de regering tot winnaar, 13% de werknemers en 9% de werkgevers. Tweederde van de Nederlanders vindt het goed dat de sociale partners zo’n belangrijke rol hebben in het sociaal beleid van ons land.

Inperken flexwerk
Het inperken van flexwerk, vindt ruim tweederde (69%) een goede zaak, net als het schrappen van de nullijn voor ambtenaren en zorgpersoneel (68%). De hervorming van het ontslagrecht met een maximale vergoeding van 75 duizend euro, wordt door 64% van de Nederlanders ondersteund.

Dat de hervormingen worden uitgesteld tot 2016 vindt 6 van de tien een goed plan. Ook het schrappen van het quotum voor arbeidsgehandicapten kan rekenen op steun van tweederde van de bevolking.

Realisme overheerst
Het realisme over de afspraken overheerst onder Nederlanders. Zo vindt 69% het goed dat de bezuinigingen voor 2014 voorlopig worden uitgesteld, omdat het kabinet hoopt dat de economie de komende maanden opveert. Maar meer dan de helt (54%) denkt dat de bezuinigingen in augustus toch weer moeten worden ingevoerd.

De sociale partners rekenen er bij hun plannen op dat de crisis in 2016 is verdwenen. Maar 9% van de Nederlanders denkt dat de crisis nooit meer weggaat, terwijl een derde denkt dat de crisis pas na 2016 voorbij is. Echter, 43% is optimistischer en denkt dat de crisis inderdaad al tussen nu en 2016 achter de rug zal zijn.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?