Nederlandse economie groeit sneller dan in andere Eurolanden
Werkloosheid daalt met 30 procent, lonen stijgen nauwelijks.
De Nederlandse economie groeit dit jaar met 3 procent, sneller dan gemiddeld in het eurogebied. De gezinsbestedingen nemen toe, net als de werkgelegenheid. Daarnaast stijgen de investeringen en de uitvoer. De werkloosheid daalt in rap tempo. Dat staat in de korte-termijnraming van het Centraal Plan Bureau (CPB).
De werkgelegenheid kent voor het eerst sinds 2002 een solide groei. Volgend jaar trekt deze naar verwachting zelfs flink verder aan. De werkloosheid neemt hierdoor in twee jaar tijd met 135.000 personen af, een daling van bijna 30 procent. De daling is volgend jaar het sterkst, omdat de werkgelegenheid volgens het CPB altijd met enige vertraging reageert op de productie.
De inflatie zakt van 1,7 naar 1,25 procent. In 2007 stijgt de inflatie weer naar 1,5 procent. De lonen stijgen naar verwachting iets boven de inflatie, van 1,75 procent dit jaar naar 2 procent volgend jaar.
Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar 3 procent bedraagt en volgend jaar iets terugvalt naar 2,75 procent. Dit komt deels omdat consumenten weer meer geld uitgeven, iets wat ze de jaren ervoor haast niet meer durfden. De hand gaat weer van de knip omdat meer mensen aan het werk gaan en de koopkracht daardoor stijgt.
Ook bedrijven gaan weer investeren. Het producenten-vertrouwen bereikte in april het hoogste niveau sinds 2000. De verwachte opleving van de productiegroei zorgt voor een stijging van de bezettingsgraad en de winstgevendheid. Vooral in machines en computers wordt dit jaar meer geïnvesteerd. De totale bedrijfsinvesteringen kunnen met 8,5 procent kunnen toenemen. Volgend jaar vertraagt deze groei naar verwachting tot 4 procent, vooral door minder investeringen in de luchtvaartsector en het openbaar vervoer.
Het begrotingstekort van Nederland, dat in 2003 nog ruim 3 procent bedroeg, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voor dit en volgend jaar wordt, ondanks extra uitgaven wegens intensiveringen, nog slechts een klein tekort verwacht. Dit komt mede door extra gasbaten door de hoge olieprijs, het aantrekken van de conjunctuur en het effect van eerder genomen beleidsmaatregelen om het aantal uitkeringen terug te dringen.