Nederlandse export komt in 2006 echt uit de startblokken
Nederlands product gewild door goed personeel met talenknobbel.
Nederlandse exporteurs verwachten in 2006 een explosieve groei van hun exportomzet met 11 procent ten opzichte van 2005. Goed voor Nederland, alhoewel steeds meer productiewerk buiten ons land wordt uitgevoerd. Grootste spelbederver blijft de hoogte van de loonkosten in Nederland, die de kostprijs van producten omhoog drijft. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Export 2006’, dat is uitgevoerd door kredietverzekeraar Atradius en exportorganisatie Fenedex.
Na het pessimisme in het begin van het decennium hebben exporteurs weer vertrouwen in de toekomst. De groeiverwachting van 10 procent die exporteurs deden voor 2005 in het onderzoek Trends in Export 2005, is geheel in lijn met de groei van de totale Nederlandse export over 2005 die het CBS begin 2006 rapporteerde. Als belangrijkste redenen voor de exportgroei geven de ondernemers aan dat dit komt door verhoogde verkoopinspanningen, verbeterde economische situatie en een beter productassortiment. Voor 2006 verwacht
slechts 3 procent van de exporteurs een daling in de exportomzet.
De productie, of delen daarvan, wordt wel steeds meer uitbesteed naar het buitenland. De exporteurs verwachten dat in 2006 gemiddeld slechts 35 procent van hun totale productie in Nederland behouden blijft. Het betreft hier de totale productie van de bedrijven waarin een mogelijke productiegroei in 2006, die niet in Nederland maar daarbuiten wordt gerealiseerd, is meegenomen.
De productie wordt verspreid over de wereld, alhoewel China het land blijft waarnaar de meeste productie verschuift. De gemiddelde omvang van de uitbesteding van de productie naar Duitsland en België is echter groter, dan wel even groot, als het aandeel van de productie dat uitbesteed wordt naar Polen en India.
Nederlandse producten gewild, maar duur
Net als in voorgaande onderzoeken staat het positieve imago van de Nederlandse producten boven aan de lijst van belangrijke stimulans voor de Nederlandse export. Daarnaast wordt de kwaliteit van onze infrastructuur door exporteurs als positief ervaren. Opvallend is hoe de respondenten de opkomst van de Chinese economie beoordelen. Vorig jaar gaf ruim de helft (53 procent) aan dit als een bedreiging te zien, nu geeft 53 procent aan dit juist als een kans te beschouwen.
Een goed product en talenkennis blijven voor veel ondernemers (respectievelijk 92 procent en 89 procent van de respondenten) de belangrijkste randvoorwaarden voor de Nederlandse export. 81 procent van de respondenten geeft aan goed opgeleid export personeel als randvoorwaarde te beschouwen.
Voor exporteurs zijn de grootste bedreigingen voor de Nederlandse export de stijging van de kostprijs van onze producten, gevolgd door de administratieve lasten. De stijging van de loonkosten wordt dit jaar door ruim de helft van de exporteurs als een bedreiging gezien, dit is veel minder dan vorig jaar (87 procent).