De lastenverlichting die het kabinet heeft doorgevoerd, zorgt ervoor dat vrijwel iedereen er in 2016 netto tientallen euro’s per maand op vooruit gaat. Door het late akkoord op het belastingplan, dalen de nettolonen per 1 april wel een klein beetje. Maar per saldo houden we in 2016 fors meer over dan vorig jaar.
Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2016. ADP verzorgt maandelijks de salarisstrook van 1,4 miljoen Nederlandse werknemers.
Hoger loon door lager belastingtarief en hogere arbeidskorting
Dat de meeste werknemers in 2016 onder de streep een hoger bedrag overhouden, heeft drie oorzaken:
Minder belasting, dus lagere aftrek hypotheekrente
Dat minder inkomens in het toptarief vallen, betekent wel dat huizenbezitters met een hoger inkomen minder hypotheekrente kunnen aftrekken. De maximale hypotheekrenteaftrek voor inkomens in het toptarief is met 0,5% gedaald naar 50,5%.
Waar inkomens tussen 56.000 euro en 66.400 euro bruto in 2015 nog 51% hypotheekrente konden aftrekken, is het belastingvoordeel nu gedaald naar 40,40%. ADP berekent dat dit in sommige gevallen rond 500 euro minder hypotheekrenteaftrek kan betekenen. Doordat ook de belastingdruk in de tweede en derde schijf licht daalt, krijgen alle huizenbezitters die meer dan 19.922 euro per jaar verdienen, iets minder hypotheekrenteaftrek.
Anderhalf keer modaal profiteert matig
Hoewel de meeste mensen er de nodige tientjes per maand op vooruit gaan, zit er een dip in de stijging van het nettoloon bij lonen van 1,5 keer modaal.
Die gaan er slechts 6 euro per maand op vooruit. Dit komt doordat de algemene heffingskorting wordt afgebouwd, waar mensen met anderhalf keer modaal het meeste last van hebben.
Kleine loondaling door nieuwe wijzigingen per april
Door het late akkoord op het belastingplan wijzigen de nettolonen per 1 april opnieuw. Omdat de overheid de systemen niet tijdig kon aanpassen, wordt in de eerste drie maanden gewerkt met het oorspronkelijke tarief van 40,20%. Het tekort aan belasting over de eerste drie maanden wordt in de nieuwe tabellen en rekenregels per 1 april verrekend.
Een modaal salaris levert dan weer 4 euro per maand in. Voor mensen met een salaris van 5.250 euro of meer, betekent deze wijziging een achteruitgang van iets meer dan 10 euro netto per maand.