Nieuw HR-jargon: Employee monitoring

Onder de kop 'Spionage op de werkvloer' schrijft de Volkskrant over de trend dat bedrijven hun werknemers uitgebreid in de gaten houden. Dit controleren van personeel heet tegenwoordig ook wel employee monitoring. Dankzij de nieuwste James Bond-snufjes groeit de belangstelling hiervoor bij werkgevers en maken werknemers zich steeds meer zorgen over hun privacy.

Onder de kop 'Spionage op de werkvloer' schrijft de Volkskrant vandaag over de trend dat bedrijven hun werknemers uitgebreid in de gaten houden.
Dit controleren van personeel heet tegenwoordig ook wel employee monitoring.
Dankzij de nieuwste James Bond-snufjes groeit de belangstelling hiervoor bij werkgevers en maken werknemers zich steeds meer zorgen over hun privacy.

Wie zijn personeel wil volgen, heeft tegenwoordig de beschikking over een heel arsenaal aan middelen: meekijken via (verborgen) camera's op de werkvloer, afluisteren van telefoongesprekken, aftappen van e-mail, controleren van surfgedrag, tracken van de lokaties die de medewerker bezoekt via apparatuur in de bedrijfsauto of zelfs in de lease-auto.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Het kan eigenlijk niet op. Zeker niet als je bedenkt dat er steeds meer nieuwe middelen komen; zoals Google Glass, apparatuur die signaleert wanneer een chauffeur vermoeid raakt, mini-camera's die makkelijk op kleding kunnen worden geplaatst.

Privacy werknemers
Employee monitoring is onmiskenbaar een trend. Maar wel een trend waarover steeds meer mensen zich zorgen maken.

"Je bent op de werkvloer om je werk uit te voeren, en de werkgever kan, zo is de afgelopen tijd gebleken een hoop maken om dat te controleren. In dat opzicht is het niet al te best gesteld met de privacy van werknemers op de werkvloer", zegt Evert Verhulp in de Volkskrant. Hij is hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Heimelijk volgen
En bij het College bescherming persoonsgegevens komen jaarlijks steeds meer klachten binnen over werkgevers die hun werknemers "heimelijk volgen".
"Ook op de werkvloer hebben werknemers recht op bescherming van hun persoonlijke levenssfeer", schrijft het CBP in zijn jaarverslag. "Zo mogen werkgevers beelden van beveiligingscamera’s niet gebruiken om hun personeel aan te spreken op hun functioneren. De inzet van verborgen camera’s is alleen toegestaan in uitzonderlijke situaties en zeker niet geoorloofd voor trainingsdoeleinden."
Een onderzoek hiernaar bij electronica-zaak Media Markt, leverde het CBP veel publiciteit op.

Onhelder wat mag
Maar het laatste woord over employee monitoring is daarmee nog lang niet gezegd. De technologische ontwikkelingen gaan snel. En wat juridisch wel en niet mag, blijkt onhelder.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees ook:
Werkgevers houden medewerkers vaak stiekem in de gaten
Intieme ICT: gaan we werknemers volhangen met slimme gadgets?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?