Nieuw HR-jargon: Meesterbeurs

Met de Meesterbeurs krijgen werkloze 50-plussers via een stage een nieuw opstapje naar een baan. Om te beginnen in Tilburg en Eindhoven. Het idee voor de Meesterbeurs is van Ton Wilthagen, de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarktbeleid.

Met de Meesterbeurs krijgen werkloze 50-plussers via een stage een nieuw opstapje naar een baan. Om te beginnen in Tilburg en Eindhoven.
Het idee voor de Meesterbeurs is van Ton Wilthagen, de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarktbeleid.

Twee jaar geleden lanceerde Wilthagen de Startersbeurs om werkloze jongeren werkervaring te laten opdoen. Dit initiatief bleek een succes. Meer dan 1500 jongeren zijn via de Startersbeurs aan de slag gegaan. Inmiddels heeft meer dan 50% van de deelnemende jongeren heeft inmiddels een vaste baan.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Impasse voor oudere werkzoekenden
Waar jonge werkzoekenden vaak werkervaring missen, hebben werkloze 50-plussers een ander probleem. Ze hebben tientallen jaren gewerkt, maar missen soms aantoonbare kwalificaties die noodzakelijk zijn voor een nieuwe baan.
Ouderen hebben het vak vaak in de praktijk geleerd in plaats van op school. Dus beschikken zij niet altijd over de gevraagde diploma's. Ook zijn ze meestal langdurig werkzaam geweest in één bepaalde functie of sector en hebben ze zich daardoor tot specialist ontwikkeld. En door veranderingen op de arbeidsmarkt kan het terugvinden van precies dezelfde functie erg lastig zijn.

Om de impasse van oudere werkzoekenden te doorbreken, hebben Wilthagen en de gemeenten Tilburg en Eindhoven de Meesterbeurs ontwikkeld.

Meesterschap
"Het nieuwe en innovatieve instrument De Meesterbeurs heeft als uitgangspunt dat 50-plussers die buiten het arbeidsproces staan, vele talenten hebben en de nodige werk- en levenservaring hebben opgedaan. Dat noemen we terecht meesterschap", aldus het begeleidende persbericht.
"Die kwaliteiten en competenties kunnen de basis vormen voor een nieuwe start op de arbeidsmarkt. Voor die herstart is het belangrijk dat ouderen hun competenties en vaardigheden op de juiste manier etaleren. In het kader van de Meesterbeurs wordt als eerste stap samen met de werkzoekende inzichtelijk gemaakt wat hij of zij kan en ook zou kúnnen."

Stage
Met de Meesterbeurs kunnen werkgevers een oudere werkloze een stage aanbieden van maximaal zes maanden. De 50-plusser behoudt zijn uitkering en krijgt een stagevergoeding van 150 euro per maand.

Bij de stage gaat het om additioneel werk, voor maximaal zes maanden, waarbij werkzoekenden hun competenties en vaardigheden kunnen demonstreren, toepassen en verbeteren. Werkgevers komen op deze manier in contact met gemotiveerde potentiële werknemers en dragen bij aan het nieuwe perspectief van de werkzoekende.

Getuigschrift
Na afloop van de stage krijgt de werkzoekende een perspectiefverklaring/getuigschrift waarin de kwaliteiten en competenties en de opgedane werkervaring van de werkzoekende worden beschreven. Om de administratieve rompslomp voor werkgevers tegen te gaan, wordt het getuigschrift automatisch gegenereerd door de website van Meesterbeurs, waar bedrijven ook hun Meester-stageplaatsen kunnen aanbieden.
Naast de begeleiding kost een meester-stagiair slechts eenmalig 900 euro.

Lokaal initiatief
Net als bij de Startersbeurs is de Meesterbeurs een lokaal initiatief. Dat betekent dat de stages alleen mogelijk zijn voor 50-plussers in gemeenten die deelnemen aan de Meestersbeurs.
De bedoeling is dat vanaf half december de eerste Meester-stagiairs uit Tilburg en Eindhoven aan de slag kunnen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?