Nieuw HR-jargon: pensioenbewustzijn

Pensioenen zijn een hot topic. Om de kosten van de vergrijzing op te vangen, gaan we straks later pensioen. Niet alleen de pensioenleeftijd, maar ook de hoogte van onze pensioenen komt ter discussie te staan. We hebben alle reden om ons meer te verdiepen in de ingewikkelde rekensommen van de pensioenen. Toch zijn er maar weinig mensen die dit doen. Ons pensioenbewustzijn blijkt niet hoog. In opdracht van CentiQ, Wijzer in geldzaken, Pensioenkijker.nl en TNS NIPO is het pensioenbewustzijn van de Nederlandse bevolking gemeten. Complexe definitie In Pensioenbewustzijn-meter wordt een complexe definitie gegeven van het nieuwe begrip. "Pensioenbewustzijn is de mate waarin men op de hoogte is van het pensioeninkomen bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid weet of dat in de eigen situatie voldoende is en weet (indien gewenst) welke oplossingen er zijn en daar een afweging in maakt." Tweederde volledig pensioenonbewust Voordat werknemers met het pensioenbewustzijn-diploma naar huis kunnen, moeten zij dus flink hebben gestudeerd. En dat heeft het merendeel niet gedaan. Er is zo weinig interesse in de toekomstige pensioenen dat het onderzoek zelfs stelt dat tweederde van de werknemers "volledig pensioenonbewust" is. Deze groep voelt zich "minder vaak verantwoordelijk voor het opbouwen van zijn pensioen en maakt geen tijd vrij om zaken te regelen of stelt dit uit", aldus het persbericht bij het onderzoek. "Men maakt zich liever geen zorgen over de toekomst en vindt het niet leuk om over pensionering en ouderdom na te denken." Risicogroepen De Pensioenbewustzijn-meter heeft vier kwetsbare risicogroepen ontdekt binnen de grote groep volledig pensioenonbewusten: mensen die minder pensioen op bouwen dan de partner, kunnen erg kwetsbaar zijn in bijvoorbeeld het geval van echtscheiding (16%) werknemers die over minder dan twintig jaar met pensioen gaan. Zij lopen een groot risico om hun eventuele pensioentekort niet meer voldoende te kunnen repareren (20%) mensen die weinig (< € 5.000,-) hebben gespaard (14%) zij die hun eigen pensioenkennis overschatten (16%). Interesse voor toekomstig pensioen Dat het zwitserleven gevoel, het luxe reizende bestaan voor rijke vijftigers, niet voor iedereen is weggelegd, wisten we al. Maar nu een redelijk, welvaartsvast pensioen niet meer vanzelfsprekend blijkt, zullen werknemers de komende jaren ongetwijfeld worden bestookt met voorlichtingsmateriaal over hun toekomstige pensioen. Maar zullen overheid, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en HR-afdelingen er in slagen om interesse te wekken voor het pensioen bij werknemers voor wie dit nog jaren weg is? De tragiek is dat mensen die vlak voor hun pensioen staan, wel geïnteresseerd zijn in de hoogte van hun pensioen, maar dan doorgaans géén tijd meer hebben om een eventueel pensioentekort aan te vullen. Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Pensioenen zijn een hot topic. Om de kosten van de vergrijzing op te vangen, gaan we straks later pensioen. Niet alleen de pensioenleeftijd, maar ook de hoogte van onze pensioenen komt ter discussie te staan.
We hebben alle reden om ons meer te verdiepen in de ingewikkelde rekensommen van de pensioenen. Toch zijn er maar weinig mensen die dit doen. Ons pensioenbewustzijn blijkt niet hoog.

In opdracht van CentiQ, Wijzer in geldzaken, Pensioenkijker.nl en TNS NIPO is het pensioenbewustzijn van de Nederlandse bevolking gemeten.

Complexe definitie
In Pensioenbewustzijn-meter wordt een complexe definitie gegeven van het nieuwe begrip.

"Pensioenbewustzijn is de mate waarin men

  • op de hoogte is van het pensioeninkomen bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid

  • weet of dat in de eigen situatie voldoende is en

  • weet (indien gewenst) welke oplossingen er zijn en daar een afweging in maakt."



Tweederde volledig pensioenonbewust
Voordat werknemers met het pensioenbewustzijn-diploma naar huis kunnen, moeten zij dus flink hebben gestudeerd. En dat heeft het merendeel niet gedaan.

Er is zo weinig interesse in de toekomstige pensioenen dat het onderzoek zelfs stelt dat tweederde van de werknemers "volledig pensioenonbewust" is.

Deze groep voelt zich "minder vaak verantwoordelijk voor het opbouwen van zijn pensioen en maakt geen tijd vrij om zaken te regelen of stelt dit uit", aldus het persbericht bij het onderzoek. "Men maakt zich liever geen zorgen over de toekomst en vindt het niet leuk om over pensionering en ouderdom na te denken."

Risicogroepen
De Pensioenbewustzijn-meter heeft vier kwetsbare risicogroepen ontdekt binnen de grote groep volledig pensioenonbewusten:


  • mensen die minder pensioen op bouwen dan de partner, kunnen erg kwetsbaar zijn in bijvoorbeeld het geval van echtscheiding (16%)

  • werknemers die over minder dan twintig jaar met pensioen gaan. Zij lopen een groot risico om hun eventuele pensioentekort niet meer voldoende te kunnen repareren (20%)

  • mensen die weinig (< € 5.000,-) hebben gespaard (14%)

  • zij die hun eigen pensioenkennis overschatten (16%).


Interesse voor toekomstig pensioen
Dat het zwitserleven gevoel, het luxe reizende bestaan voor rijke vijftigers, niet voor iedereen is weggelegd, wisten we al. Maar nu een redelijk, welvaartsvast pensioen niet meer vanzelfsprekend blijkt, zullen werknemers de komende jaren ongetwijfeld worden bestookt met voorlichtingsmateriaal over hun toekomstige pensioen.

Maar zullen overheid, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en HR-afdelingen er in slagen om interesse te wekken voor het pensioen bij werknemers voor wie dit nog jaren weg is?
De tragiek is dat mensen die vlak voor hun pensioen staan, wel geïnteresseerd zijn in de hoogte van hun pensioen, maar dan doorgaans géén tijd meer hebben om een eventueel pensioentekort aan te vullen.

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?