Nieuw HR-jargon: Tussenpensioen

Midden in je loopbaan er een jaartje of langer tussenuit. Volkskrant Magazine noemt dat geen sabbatical, maar beschrijft dit met de nieuwe term tussenpensioen. Bij een sabbatical spaar je eerst voordat je bijvoorbeeld gaat reizen, bij een tussenpensioen is dat niet nodig. Je neemt een deel van het pensioen op en compenseert dit door later langer door te werken. Dat is tenminste het idee erachter. Kinderen zien opgroeien In Volkskrant Magazine komt dit weekend onder anderen Bas van Dis (40) aan het woord. Hij haalde geld van zijn pensioenrekening en stopte anderhalf jaar met werken om als alleenstaande vader zijn drie kinderen te zien opgroeien. "Ik wilde er gewoon voor ze zijn voordat ze groot waren, en wilde niet worden als de opa's en oma's die pas na hun pensioen leuke dingen met hun kleinkinderen doen en dan zeggen: ik had dit veel eerder moeten doen." MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief Inspiratie Een pauze in je loopbaan kan ook heel goed zijn voor de kwaliteit van het werk. Om te voorkomen dat zijn inspiratie verdwijnt, sluit ontwerper Stefan Sagmeister om de zeven jaar zijn designbureau voor één jaar. Zijn opmerkelijk verhaal deed hij in deze TED Talk. Langer doorwerken Econoom Frank Kalshoven ziet wel wat in het tussenpensioen. Als het aan hem ligt, gaan we allemaal korter naar school en werken we langer door. Omdat we op deze manier meer arbeidsuren maken, kunnen we ergens in het midden van onze loopbaan een jaartje pauzeren. "Als je langer doorwerkt en korter naar school gaat, klotst het geld, over je hele leven bekeken, tegen de plinten - dan kun je best een jaar op een berg in Spanje gaan zitten. Maar je kunt mensen ook de mogelijkheid geven om terug te gaan naar school of bijvoorbeeld voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen", aldus Kalshoven Nieuw spaarsysteem Zo'n tussenpensioen zal voor veel werknemers nu nog een droom blijven. Zij mogen doorgaans immers niet voordat ze met pensioen gaan, aan hun pensioen-spaarpot komen. Kalshoven wil daarom naar een spaarsysteem waarbij dit wel mag en waarbij werknemers bijvoorbeeld ook overuren, adv- en vakantiedagen kunnen sparen. Aanlokkelijk Het tussenpensioen klinkt aanlokkelijk. Jammer dat het nu alleen nog te realiseren is door een enkeling met een hoger inkomen. Wat zou het mooi zijn als het tussenpensioen voor grote groepen werknemers bereikbaar wordt. Maar dan is het niet voldoende als het pensioensysteem wordt aangepast. Want ook de houding van werkgevers zal moeten veranderen. Zij moeten immers mogelijk maken dat werknemers na hun 67ste kunnen doorwerken.

Midden in je loopbaan er een jaartje of langer tussenuit. Volkskrant Magazine noemt dat geen sabbatical, maar beschrijft dit met de nieuwe term tussenpensioen.

Bij een sabbatical spaar je eerst voordat je bijvoorbeeld gaat reizen, bij een tussenpensioen is dat niet nodig. Je neemt een deel van het pensioen op en compenseert dit door later langer door te werken. Dat is tenminste het idee erachter.

Kinderen zien opgroeien
In Volkskrant Magazine komt dit weekend onder anderen Bas van Dis (40) aan het woord. Hij haalde geld van zijn pensioenrekening en stopte anderhalf jaar met werken om als alleenstaande vader zijn drie kinderen te zien opgroeien.

"Ik wilde er gewoon voor ze zijn voordat ze groot waren, en wilde niet worden als de opa's en oma's die pas na hun pensioen leuke dingen met hun kleinkinderen doen en dan zeggen: ik had dit veel eerder moeten doen."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief


Inspiratie
Een pauze in je loopbaan kan ook heel goed zijn voor de kwaliteit van het werk. Om te voorkomen dat zijn inspiratie verdwijnt, sluit ontwerper Stefan Sagmeister om de zeven jaar zijn designbureau voor één jaar. Zijn opmerkelijk verhaal deed hij in deze TED Talk.

Langer doorwerken
Econoom Frank Kalshoven ziet wel wat in het tussenpensioen. Als het aan hem ligt, gaan we allemaal korter naar school en werken we langer door. Omdat we op deze manier meer arbeidsuren maken, kunnen we ergens in het midden van onze loopbaan een jaartje pauzeren.
"Als je langer doorwerkt en korter naar school gaat, klotst het geld, over je hele leven bekeken, tegen de plinten - dan kun je best een jaar op een berg in Spanje gaan zitten. Maar je kunt mensen ook de mogelijkheid geven om terug te gaan naar school of bijvoorbeeld voor hun hulpbehoevende ouders te zorgen", aldus Kalshoven

Nieuw spaarsysteem
Zo'n tussenpensioen zal voor veel werknemers nu nog een droom blijven. Zij mogen doorgaans immers niet voordat ze met pensioen gaan, aan hun pensioen-spaarpot komen.
Kalshoven wil daarom naar een spaarsysteem waarbij dit wel mag en waarbij werknemers bijvoorbeeld ook overuren, adv- en vakantiedagen kunnen sparen.

Aanlokkelijk
Het tussenpensioen klinkt aanlokkelijk. Jammer dat het nu alleen nog te realiseren is door een enkeling met een hoger inkomen.

Wat zou het mooi zijn als het tussenpensioen voor grote groepen werknemers bereikbaar wordt. Maar dan is het niet voldoende als het pensioensysteem wordt aangepast. Want ook de houding van werkgevers zal moeten veranderen. Zij moeten immers mogelijk maken dat werknemers na hun 67ste kunnen doorwerken.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?