Nieuw HR-jargon: Work Ability Index

Steeds meer werkgevers maken zich druk om wat tegenwoordig "de duurzame inzetbaarheid" van werknemers heet. De Work Ability Index (kortweg: WAI) is een vragenlijst om het werkvermogen van werknemers vast te stellen. De Work Ability Index is uit Finland komen aanwaaien, waar vergrijzing al twintig jaar een actueel thema is. De WAI is ontwikkeld door Finse wetenschappers die onderzoeken en experimenten hebben uitgevoerd om mensen langer in goede gezondheid en met plezier te laten werken. De WAI-test is inmiddels in twintig talen vertaald. In Nederland is de test sinds kort beschikbaar. Match met werk De grondlegger van de WAI is professor Juhani Ilmarinen van het Finnish Institute of Occupational Health. Hij ziet werkvermogen als de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Daarbij bestaat er een veelvoud aan factoren die het individueel werkvermogen beïnvloeden. Simpel gezegd, gaat het om de match tussen persoon en werk: - de capaciteiten en kenmerken van de werknemer: de lichamelijke, psychische en sociale capaciteiten, zijn gezondheid, kwalificaties (opleiding), competenties, motivatie, normen en waarden - de baan: de lichamelijke en psychische eisen van het werk, de werkomstandigheden en de sociale werkomgeving. Volgens de Finse wetenschappers is het werkvermogen een dynamisch begrip dat gedurende een arbeidscarrière sterk kan veranderen. Voorspeller van inzetbaarheid Al de factoren komen aan de orde in de uitgebreide WAI-vragenlijst die de werknemer op vrijwillige basis invult. Volgens de Finnen is de WAI een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst. De test herkent ook vroegtijdig (gezondheids-)risico's. Via Blik op Werk Wie denkt even snel de vragenlijst te laten invullen door werknemers, komt bedrogen uit. De stichting Blik op Werk heeft voor toepassing van de Nederlandstalige WAI een exclusieve overeenkomst met de Finse onderzoekers gesloten. Werkgevers die met de Work Ability Index aan de slag willen, moeten met Blik op Werk een overeenkomst sluiten waarin zij aangeven dat zich aan een aantal voorwaarden houden, bijvoorbeeld op het terrein van privacy van werknemers. Ook moeten werkgevers licentiekosten betalen.

Steeds meer werkgevers maken zich druk om wat tegenwoordig "de duurzame inzetbaarheid" van werknemers heet. De Work Ability Index (kortweg: WAI) is een vragenlijst om het werkvermogen van werknemers vast te stellen.

De Work Ability Index is uit Finland komen aanwaaien, waar vergrijzing al twintig jaar een actueel thema is. De WAI is ontwikkeld door Finse wetenschappers die onderzoeken en experimenten hebben uitgevoerd om mensen langer in goede gezondheid en met plezier te laten werken. De WAI-test is inmiddels in twintig talen vertaald. In Nederland is de test sinds kort beschikbaar.

Match met werk
De grondlegger van de WAI is professor Juhani Ilmarinen van het Finnish Institute of Occupational Health. Hij ziet werkvermogen als de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Daarbij bestaat er een veelvoud aan factoren die het individueel werkvermogen beïnvloeden.
Simpel gezegd, gaat het om de match tussen persoon en werk:
- de capaciteiten en kenmerken van de werknemer: de lichamelijke, psychische en sociale capaciteiten, zijn gezondheid, kwalificaties (opleiding), competenties, motivatie, normen en waarden
- de baan: de lichamelijke en psychische eisen van het werk, de werkomstandigheden en de sociale werkomgeving.
Volgens de Finse wetenschappers is het werkvermogen een dynamisch begrip dat gedurende een arbeidscarrière sterk kan veranderen.

Voorspeller van inzetbaarheid
Al de factoren komen aan de orde in de uitgebreide WAI-vragenlijst die de werknemer op vrijwillige basis invult. Volgens de Finnen is de WAI een goede voorspeller van iemands inzetbaarheid nu en in de toekomst. De test herkent ook vroegtijdig (gezondheids-)risico's.

Via Blik op Werk
Wie denkt even snel de vragenlijst te laten invullen door werknemers, komt bedrogen uit.

De stichting Blik op Werk heeft voor toepassing van de Nederlandstalige WAI een exclusieve overeenkomst met de Finse onderzoekers gesloten. Werkgevers die met de Work Ability Index aan de slag willen, moeten met Blik op Werk een overeenkomst sluiten waarin zij aangeven dat zich aan een aantal voorwaarden houden, bijvoorbeeld op het terrein van privacy van werknemers. Ook moeten werkgevers licentiekosten betalen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?