Nieuw vakjargon: LinkedIn beding

Een werknemer verandert van werkgever. Door zijn profiel bij LinkedIn te actualiseren, stelt hij zijn hele professionele netwerk op de hoogte van zijn overstap. Nou èn? Maar stel dat hij overstapt naar een concurrent, van wie is het netwerk? In Engeland heeft een oud-medewerker van een recruitmentbureau zijn professionele contacten die hij via de netwerksite LinkedIn bijhield, moeten afstaan. De rechter oordeelde dat het hier om vertrouwelijke informatie gaat die eigendom is van zijn oude werkgever. De rechtszaak in Engeland ging om een oud-werknemer van recruitmentbureau Hays die zijn LinkedIn-contacten benaderde toen hij een eigen bureau begon. Omdat Hays een relatiebeding had opgenomen in het arbeidscontract met de oud-werknemer, moest deze zijn LinkedIn-gegevens afstaan. LinkedIn beding Naar aanleiding van de Engelse rechtszaak hebben de advocaten Friederike Henke en Anneloes Zaalberg een artikel in Het Financieele Dagblad gepubliceerd waarin zij werkgevers adviseren om een LinkedIn-beding op te nemen in arbeidscontracten. Volgens hen kan een werkgever op deze manier expliciet verbieden dat oud-werknemers relaties benaderen via netwerksites. Of een dergelijke bepaling stand houdt voor de Nederlandse rechter is de vraag. Is het actualiseren van een CV bij LinkedIn hetzelfde als het benaderen van relaties van de oude werkgever? En principiëler: van wie zijn de relaties eigenlijk? Is het netwerk van een werknemer eigendom van zijn laatste werkgever?

Een werknemer verandert van werkgever. Door zijn profiel bij LinkedIn te actualiseren, stelt hij zijn hele professionele netwerk op de hoogte van zijn overstap.
Nou èn? Maar stel dat hij overstapt naar een concurrent, van wie is het netwerk?

In Engeland heeft een oud-medewerker van een recruitmentbureau zijn professionele contacten die hij via de netwerksite LinkedIn bijhield, moeten afstaan. De rechter oordeelde dat het hier om vertrouwelijke informatie gaat die eigendom is van zijn oude werkgever.

De rechtszaak in Engeland ging om een oud-werknemer van recruitmentbureau Hays die zijn LinkedIn-contacten benaderde toen hij een eigen bureau begon. Omdat Hays een relatiebeding had opgenomen in het arbeidscontract met de oud-werknemer, moest deze zijn LinkedIn-gegevens afstaan.

LinkedIn beding
Naar aanleiding van de Engelse rechtszaak hebben de advocaten Friederike Henke en Anneloes Zaalberg een artikel in Het Financieele Dagblad gepubliceerd waarin zij werkgevers adviseren om een LinkedIn-beding op te nemen in arbeidscontracten. Volgens hen kan een werkgever op deze manier expliciet verbieden dat oud-werknemers relaties benaderen via netwerksites.

Of een dergelijke bepaling stand houdt voor de Nederlandse rechter is de vraag. Is het actualiseren van een CV bij LinkedIn hetzelfde als het benaderen van relaties van de oude werkgever? En principiëler: van wie zijn de relaties eigenlijk? Is het netwerk van een werknemer eigendom van zijn laatste werkgever?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 459 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?