Nieuw vakjargon: mobiliteitscentra

Vrijdag heeft het kabinet een reeks van maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de komende recessie zo beperkt mogelijk te houden. Eén daarvan is de opzet van mobiliteitscentra. Deze moeten ervoor zorgen dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen. Het kabinet ziet een stijgende werkloosheid opdoemen aan de ene kant, terwijl sommige sectoren nog steeds schreeuwen om personeel. Daarom wil het kabinet dat mensen die hun baan verliezen "snel doorstromen naar bedrijven of sectoren waar grote behoefte bestaat aan hun inzet". "Hierbij valt ook te denken aan voor de publieke dienstverlening belangrijke sectoren als de zorg, het onderwijs, de politie of de krijgsmacht", schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. En zo kan de overheid als werkgever profiteren van ontslagen in andere sectoren. Tijdelijk Om dit alles in goede banen te leiden, kiest het kabinet voor tijdelijke mobiliteitscentra. Deze kunnen drie taken krijgen: met werkloosheid bedreigde werknemers begeleiden naar nieuw werk tijdelijk detacheren van overbodige werknemers bij andere werkgevers scholing bieden dat de kansen op een nieuwe baan vergroot. Hoe de mobiliteitscentra er precies gaan uitzien, is nog onduidelijk. Wel laat het kabinet doorschemeren dat flexibiliteit belangrijk is. Er kunnen centra worden ingericht voor een regio, maar ook voor werknemers van een specifiek bedrijf. UWV en CWI Het kabinet heeft UWV en CWI gevraagd de organisatie van de mobiliteitscentra te regelen in samenwerking met "relevante partners". En dat laatste is natuurlijk goed nieuws voor uitzendbureaus, die in tijden van recessie als eerste te maken krijgen met de negatieve gevolgen. Maar zullen UWV en CWI, die zelf verwikkeld zijn in een fusie, in staat zijn om razendsnel mobiliteitscentra op poten te zetten waar dat nodig is?

Vrijdag heeft het kabinet een reeks van maatregelen aangekondigd om de gevolgen van de komende recessie zo beperkt mogelijk te houden. Eén daarvan is de opzet van mobiliteitscentra. Deze moeten ervoor zorgen dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Het kabinet ziet een stijgende werkloosheid opdoemen aan de ene kant, terwijl sommige sectoren nog steeds schreeuwen om personeel. Daarom wil het kabinet dat mensen die hun baan verliezen "snel doorstromen naar bedrijven of sectoren waar grote behoefte bestaat aan hun inzet".
"Hierbij valt ook te denken aan voor de publieke dienstverlening belangrijke sectoren als de zorg, het onderwijs, de politie of de krijgsmacht", schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. En zo kan de overheid als werkgever profiteren van ontslagen in andere sectoren.

Tijdelijk
Om dit alles in goede banen te leiden, kiest het kabinet voor tijdelijke mobiliteitscentra. Deze kunnen drie taken krijgen:


  • met werkloosheid bedreigde werknemers begeleiden naar nieuw werk

  • tijdelijk detacheren van overbodige werknemers bij andere werkgevers

  • scholing bieden dat de kansen op een nieuwe baan vergroot.


Hoe de mobiliteitscentra er precies gaan uitzien, is nog onduidelijk. Wel laat het kabinet doorschemeren dat flexibiliteit belangrijk is. Er kunnen centra worden ingericht voor een regio, maar ook voor werknemers van een specifiek bedrijf.

UWV en CWI
Het kabinet heeft UWV en CWI gevraagd de organisatie van de mobiliteitscentra te regelen in samenwerking met "relevante partners". En dat laatste is natuurlijk goed nieuws voor uitzendbureaus, die in tijden van recessie als eerste te maken krijgen met de negatieve gevolgen.

Maar zullen UWV en CWI, die zelf verwikkeld zijn in een fusie, in staat zijn om razendsnel mobiliteitscentra op poten te zetten waar dat nodig is?

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 447 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?