Nieuw vakjargon: Muppie

Het verdriet van de muppies, is het centrale thema van NRC's loopbaankatern van afgelopen weekend. De mup is de midlife urban professional. De ouders van de mup (die geboren is tussen 1955 en 1963) hebben de oorlog nog bewust meegemaakt. De mup is pas op de arbeidsmarkt gekomen na de onttakeling van de grote industrieën. "De mup, die relatief hoger is opgeleid dan voorgaande generaties, heeft daardoor een wat idealistische opvatting over over carrièreplanning: werk boven inkomen", aldus ervaringsdeskundige Hubert Smeets (51) in NRC Handelsblad. Smeets somt vijf redenen op waarom de mup zielig is: 1. niemand heeft medelijden met de mup 2. de mup is te jong om een riskante carrièrebreuk te wagen (hypotheek, studerende kinderen) en is te oud voor een ingrijpende herscholing 3. de werknemer van rondom 50 delft altijd het onderspit tegen een gelijkwaardig gekwalificeerde 40minner 4. de mup heeft al veel meegemaakt in zijn loopbaan en is bereid geld in te leveren voor een andere baan, maar wil niet de rol van ondergeschikte spelen 5. de mup valt buiten alle arrangementen die het kabinet aandraag (geen Vut, geen prepensioen en geen zekerheid dat de generaties na hem straks nog zijn AOW willen betalen). Als Smeets zelf symbool staat voor zo'n hele arbeidsmarkt-generatie, voeg ik er nog een zesde kenmerk aan toe: het slachtoffer-denken. Dat het in de praktijk meevalt, bewijst Smeets zelf. Hij begint volgende maand aan een nieuwe baan bij NRC Handelsblad.

Het verdriet van de muppies, is het centrale thema van NRC's loopbaankatern van afgelopen weekend. De mup is de midlife urban professional.
De ouders van de mup (die geboren is tussen 1955 en 1963) hebben de oorlog nog bewust meegemaakt. De mup is pas op de arbeidsmarkt gekomen na de onttakeling van de grote industrieën.
"De mup, die relatief hoger is opgeleid dan voorgaande generaties, heeft daardoor een wat idealistische opvatting over over carrièreplanning: werk boven inkomen", aldus ervaringsdeskundige Hubert Smeets (51) in NRC Handelsblad.

Smeets somt vijf redenen op waarom de mup zielig is:
1. niemand heeft medelijden met de mup
2. de mup is te jong om een riskante carrièrebreuk te wagen (hypotheek, studerende kinderen) en is te oud voor een ingrijpende herscholing
3. de werknemer van rondom 50 delft altijd het onderspit tegen een gelijkwaardig gekwalificeerde 40minner
4. de mup heeft al veel meegemaakt in zijn loopbaan en is bereid geld in te leveren voor een andere baan, maar wil niet de rol van ondergeschikte spelen
5. de mup valt buiten alle arrangementen die het kabinet aandraag (geen Vut, geen prepensioen en geen zekerheid dat de generaties na hem straks nog zijn AOW willen betalen).

Als Smeets zelf symbool staat voor zo'n hele arbeidsmarkt-generatie, voeg ik er nog een zesde kenmerk aan toe: het slachtoffer-denken. Dat het in de praktijk meevalt, bewijst Smeets zelf. Hij begint volgende maand aan een nieuwe baan bij NRC Handelsblad.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 465 exclusieve vakartikelen en 302 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?