Nieuw vakjargon: zelfroosteren

Grote Nederlandse bedrijven als KLM en NS experimenteren er mee. Experts zien een nieuwe trend die past bij flexibiliseren: zelfroosteren. De werkgever geeft aan op welke tijdstippen hij werknemers nodig heeft, de werknemers mogen (grotendeels) zelf bepalen op welke uren zij werken. Het zelfroosteren komt oorspronkelijk uit Zweden. "Productiviteitsstijgingen van 5 tot 10 procent zijn daar niet ongewoon, omdat het aantal medewerkers precies kan worden afgestemd op de hoeveelheid werk. Daar zit ’m de voornaamste winst", zegt Ben Jansen in het dagblad Trouw. Hij is directeur van Déhora, een bedrijf dat in Nederland een proef met zelfroosteren begeleidt. Volgens Jansen leert de ervaring in Zweden dat 80 procent van de werknemers werkt op het tijdstip van hun eerste voorkeur. "Daardoor verzuimen medewerkers minder.” Zelfroosteren kan lagere kosten voor werkgevers betekenen èn meer tevreden werknemers. Daar tegenover staat dat het redelijk complex is en niet voor alle bedrijven geschikt lijkt. Toch vindt TNO Arbeid de ontwikkeling zo veelbelovend dat het instituut uitgebreid zal onderzoeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van zelfroosteren.

Grote Nederlandse bedrijven als KLM en NS experimenteren er mee. Experts zien een nieuwe trend die past bij flexibiliseren: zelfroosteren. De werkgever geeft aan op welke tijdstippen hij werknemers nodig heeft, de werknemers mogen (grotendeels) zelf bepalen op welke uren zij werken.

Het zelfroosteren komt oorspronkelijk uit Zweden. "Productiviteitsstijgingen van 5 tot 10 procent zijn daar niet ongewoon, omdat het aantal medewerkers precies kan worden afgestemd op de hoeveelheid werk. Daar zit ’m de voornaamste winst", zegt Ben Jansen in het dagblad Trouw. Hij is directeur van Déhora, een bedrijf dat in Nederland een proef met zelfroosteren begeleidt.
Volgens Jansen leert de ervaring in Zweden dat 80 procent van de werknemers werkt op het tijdstip van hun eerste voorkeur. "Daardoor verzuimen medewerkers minder.”

Zelfroosteren kan lagere kosten voor werkgevers betekenen èn meer tevreden werknemers. Daar tegenover staat dat het redelijk complex is en niet voor alle bedrijven geschikt lijkt. Toch vindt TNO Arbeid de ontwikkeling zo veelbelovend dat het instituut uitgebreid zal onderzoeken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van zelfroosteren.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?