Nieuwe werknemer krijgt lager startsalaris
Loonstijging 3,3 procent in 2008.
De periode van loonstijgingen lijkt ten einde te komen. Ondernemers snijden in de personeelskosten. Ook bieden ze nieuwe medewerkers een lager startsalaris, zo blijkt uit periodiek beloningsonderzoek van
Eprom Organisatieadviseurs. Het bureau analyseerde de salarisgegevens van 400 verschillende functies in het Nederlandse bedrijfsleven.
De lonen zijn in 2008 bij Nederlandse bedrijven met gemiddeld 3,3 procent gestegen. Dit cijfer geldt voor de 80 procent van de beroepsbevolking die onder een cao valt. Werknemers die niet volgens een cao worden betaald, verdienden in 2008 2 procent meer.
De lonen stijgen al sinds 2003, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens beloningsadviseur Loes de Cock van Eprom, letten ‘ondernemers nu scherper op de loonkosten dan in voorgaande jaren. Personeel is meestal de grootste kostenpost op de begroting. Als het slechter gaat met de economie, is het daarom logisch dat bedrijven op de loonkosten gaan besparen’.
Lager startsalaris
Eprom zag dat de gemiddelde jaarlonen van sommige functies in 2008 al lager waren dan in 2007. Dat komt volgens De Cock doordat werkgevers openstaande vacatures opvullen met werknemers die zij een lager startsalaris bieden. Dat kan als er voor een functie veel kandidaten voorhanden zijn. Daardoor daalt het gemiddelde salaris voor die functie.
Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat steeds meer bedrijven vacatures helemaal niet meer opvullen. Ook die trend drukt de gemiddelde loonontwikkeling.
Nog wel vraag
Voor boekhouders, telefonistes en administratieve medewerkers zijn de gemiddelde salarissen in 2008 al gedaald. Naar monteurs en productiemedewerkers blijft nog wel vraag, waardoor die salarissen nog niet onder druk staan.